Wpis z mikrobloga

#astma
Mirki help. Lekarz twierdzi że mam astme.

Streszczenie:

5 tyg temu miałem infekcje, taką krótką, 3 dni kaszel katar itp. od tamtego czasu utrzymuje mi sie straszny kaszel napadowy, czasami prawie wymiotuje... Lekarz osłuchał twierdzi że za bardzo nic nie słyszy ale jego zdaniem to astma alergiczna (jestem alergikiem a w tym sezonie ostro distaje po dupie od pyłków).

Jeszcze zauważyłem że jak leze to czasami przy wydechu pojawia się taki świst.

Z leków dostałem antybiotyk (?) i nebud. Rtg płuc- wszystko ok w normie.

Jak to u Was wygląda? Spirometria jednoznacznie wskaże czy mam astme czy nie?
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xyz_xyz: "My nie lekarze" (a przynajmniej nie wszyscy) - ale już sam gwizd mógłby na to wskazywać. I tak masz "dobrze" bo u mnie dureń mówił, "że nie wiadomo co to jest" - męczyłem się długo aż doszło do stanu że poziom O2 doszedł do 86%, myślałem, że zdechnę. Dopiero jak poszedłem do drugiego, starego lekarza to ten od razu wiedział co jest grane. Sterydy w sprayu, początkowo ćwiczenia oddechowe
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@bialy100k poziom natlenienia mam w okolicach 97-99, nigdy nie miałem duszności( z wyjatkiem covida). Jedynie to ten dziwny kaszel, suchy, napadowy że az wszystko boli. No i te swisty czasami jak leze. ( W czasie lezenia jak kaszle to potrafie tak kaszlec piejąco, dziwnie)
  • Odpowiedz
@xyz_xyz świst przy wydechu oznacza obkurczenie oskrzeli, to że jesteś alergikiem to jak zaproszenie do astmy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale rodzaj kaszlu to szczerze mówiąc bardziej koklusz przypomina. Mnie się jedno wzięło z drugiego (dostałem koklusz, a po nim została astma) także machającypapież.jpg

Lecz się, pilnuj tematu. Zawsze możesz iść do pulmonologa.
  • Odpowiedz
@xyz_xyz: ja mam astmę, a prawie w ogóle nie kaszlę - taki mam organizm. Kaszlę sama z siebie tylko jak się zaksztuszę, a tak to mogę mieć drogi oddechowe zawalone flegmą i nic.
Co chcę powiedzieć: objawy często są mylące. Jak dojdziesz do siebie po chorobie, to idź na spirometrię z próbą rozkurczową i będziesz wiedział.
  • Odpowiedz
@xyz_xyz: za ~2 tygodnie idź na spiro, koniecznie z próbą! Warto też iść do ośrodka, gdzie wyniki są bardzo dokładne. Raz miałam 'spirometrię' robioną tak, że lekarz stoperem mierzył czas i dmuchalam w 'gwizdek' xd
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
Ale ja nie mam ciągle takiego stanu, jesli mam to faktycznie alergiczną napadową, ktora budzi się z jakiegos powodu. Potrafie caly dzien nie kaszlec itp a np poloże się i nagle na wydechu slysze swisty( podanie ventolinu je wylącza) . Podobnie po wysilku, wczoraj pobiegałem to świszczałem bardzo mocno, podałem ventolin i przeszlo w ciagu chwili
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@factoryoffaith_ po konsultacji lekarz stwierdzil że jezdzic obserwować, dal mi ventolin 3 opakowania. Jak cos sie bedzie działo wrocic. Wczoraj kolo 15 napad kaszlu, uzylem ventolin przeszlo. W nocy pierwszy raz doświadczyłem nagłej duszności, saturacja zjechala do 90, po ventolinie przeszlo :|
  • Odpowiedz
@xyz_xyz: ogólnie to wyjściowe wyniki masz bardzo dobre :) pytanie, czy to dlatego, że byłeś na lekach. Dla przykładu, twoje mef25 to ponad 250% normy, kiedy moje przed rozpoczęciem leczenia to 22% przewidywanego (bez leku), 30 min po ventolinie 75%, a po 3 miesiącach wziewów (bez porannego) 38%. FEV1 bez leków 60% przewidywanego, z lekami 76%.
Dobre wyniki spiro nie wykluczają jednak astmy + nie wiadomo jak byłoby u ciebie
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@factoryoffaith_ hej, na próbach bylem przed lekami. Po paru epizodach dusznosci lekarz stwierdził że nie trzeba mu więcej objawów i opisuje typowa astme alergiczną, prowokowaną allergenami ¯_(ツ)_/¯ pod prysznicem jak mnie raz złapało to myślałem że nie doczłapie się po ventolin. Aktualnie przyjmuje formodual i w sumie wszytskie problemy się wyciszyły :) ale ventolin mam zawsze przy sobie..

Po największym sezonie alergicznym planuje zrobić próbę odstawienia leków plus chce kupic oczyszczacz
  • Odpowiedz