Wpis z mikrobloga

Mireczki mam pytanie. Skończyła mi się umowa na światłowód Orange z prędkością do 1Gb/s. Zauważyłem na ich stronie, że w mojej lokalizacji oferują światłowód do 2Gb/s w cenie około 100 zł, czyli tam 10 zł więcej niż obecnie. Zastanawiam się czy warto w to wchodzić.

Jednak zanim zacznę myśleć coś więcej to czy technicznie w ogóle da radę to zrobić. Światłowód dociera do przedpokoju, a stamtąd sygnał jest przesyłany kablem Cat.6 do innego pomieszczenia, gdzie znajduje się komputer. Czy to prawda, że ten kabel obsługuje prędkość do 10 Gb/s, ale tylko na dystansie do 50 metrów? Obecnie mam tak około 25m. Jeśli tak, to czy w moim przypadku rzeczywiście wszystko powinno działać bez problemu?

Ogólnie to mam problem obecnie z routerem Funbox6. Przycina się czasem i samoczynnie wyłącza Wifi. Dlatego też rozważam nową umowę i nowy router.

#informatyka #swiatlowod #komputery #orange
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jurand_ze_Spychowa: z tego co wiem, do orange daje swoj modem, który konwertuje światołowód do miedzi. I wtedy tą miedź wpinasz w WAN.
Ale może tu jest inaczej. Tak czy siak zadzwon do nich i się spytaj. Bo jak to idize przez modem, to po chuju te 2gb :)
  • Odpowiedz
  • 0
@Rudz1elec no to ma znaczenie, bo ONT / OLT tak naprawdę nie porozumiewają się zwykłym "ethernetem", a PONem, to jest zupełnie inny standard i nie można takiego urządzenia traktować jako modem. Z ONT wychodzi port Ethernet który podłączamy do routera. Orange ma zintegrowane ONT z FB6/FB10, ewentualnie do 1gbit daje ONT 1 portowe do Bridgowania, Operatorzy Alternatywni na sieci Orange też dostaje takie ONT (wyjątkiem jest T-Mobile, który ma też zintegrowane
  • Odpowiedz
a na 2gbit nie dają przypadkiem FB6

@Retsew: dawali, juz wszystko powyzej 1 Gb/s ma w standardzie fb10, tylko na 2 Gb/s idzie wifi 6, na 8 idzie wifi 7

@Jurand_ze_Spychowa jak dla mnie w codziennym uzytkowaniu nie odczujesz roznicy miedzy 1 Gb/s a 2Gb/s chyba ze rzeczywiscie jakos wykorzystasz upload 600 Mb/s majac swojego NASa wystawionego na zewnatrz (bo innego zastosowania dla zwyklego klienta dla takich predkosci nie
  • Odpowiedz
@okfmale: Zastanawiam się jeszcze tylko o aspekcie sprzętowym. FB10 ma dużo lepsze parametry na papierze.(Chodzi mi o to czy wytrzyma dłużej niż FB6 który się poddaje już po 4 latach.) Czy zostawać czy FB6 i tak co koniec umowy nowy sprzęt brać.
  • Odpowiedz
@Jurand_ze_Spychowa: pytanie czy wykorzystasz te lepsze parametry. jak masz urzadzenia z wifi 6e/7 i potrzebujesz z jakiegos powodu 10 Gb/s ethernetu to mozna brac opcje 2 Gb/s bo pewnie wyjdzie w tej samej cenie co 1 Gb/s z doplata do fb10
  • Odpowiedz