Wpis z mikrobloga

Przewiduję przyszłość... jest piękna dla europejskich firm IT.
Wojna taryfowa i patriotyzm gospodarczy jaki rozpoczął trump zapoczątkuje odwrót od IT z USA które dominuje rynek.
Europa będzie na g---t próbować robić własne produkty, własne duże chmury, własne systemy operacyjne, własne sieci telewizyjne, własne AI. Np USA ma Netflix, HBO, Amazon, Apple TV itd co ma Europa?
Politycy będą zachęcać i pompować hajs. ETA pół roku jak się zacznie.

#programowanie #programista15k #programista25k #pracait #przemyslenia
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@masz_fajne_donice: chcialbym zeby UE sie wzielo za bigtechy, żeby płacili podatki w UE, żeby nie było scamów na FB i ogólnie żeby mieli dużo trudniej prowadzić biznes, najbardziej powinni dostac ci co ładnie się wystroili na inauguracje trumpa a jeszcze pare lat temu chcieli go banować
  • Odpowiedz
własne duże chmury, własne systemy operacyjne, własne sieci telewizyjne, własne AI. Np USA ma Netflix, HBO, Amazon, Apple TV itd co ma Europa?

@masz_fajne_donice: Dolina krzemowa na Podkarpaciu EoY.
Ale w sumie to fajnie jakby Europa trochę się ruszyła z jakąś wysoką technologią wreszcie i zwiększyła apetyt na ryzyko.
  • Odpowiedz
@walokid: wydaje mi się, że OP miał na myśli distro, które są pisane w UE. Nawet w tej chwili już są 3 takie a ich target to organy administracji:
- w budowie jest EU OS na podstawie Fedory ze środowiskiem Plasma
- rada miejska Monachium przegłosowała w 2003, że systemy administracji będą migrować z Win NT 4.0 do LiMux i ten sobie tam działał aż do 2017 gdy stadtrat zagłosował,
totemlesnychludzi - @walokid: wydaje mi się, że OP miał na myśli distro, które są pis...

źródło: Screenshot_20250404_211524

Pobierz
totemlesnychludzi - @walokid: wydaje mi się, że OP miał na myśli distro, które są pis...
  • Odpowiedz
@Rudz1elec:

Tak, „taryfy” to dopuszczalne określenie odnoszące się do ceł w języku polskim, choć częściej używa się terminu „taryfa celna”. „Taryfa” w kontekście ceł oznacza zestaw stawek celnych, które są nakładane na importowane towary. Można więc powiedzieć, że „taryfy celne” to zbiór zasadniczych stawek celnych, a samo słowo „taryfy” używane jest w odniesieniu do tego zestawu lub systemu ceł.

W codziennej mowie może się zdarzyć, że słowo „taryfa” używane będzie
  • Odpowiedz