Wpis z mikrobloga

Radiostacja Kontrwywiadu Radiówek położona jest w lesie, niedaleko Warszawy. Pod warstwą ziemi znajdują się podziemne korytarze z bardzo grubego betonu. Obiekt najprawdopodobniej powstał przed II wojną światową. Od lat 50. przez cały okres swojej działalności był najlepiej strzeżonym miejscem w Polsce. Nadawano stąd tajne komunikaty wojskowe, a także zagłuszano „Głos Ameryki” i „”Radio Wolna Europa”, nadając na częstotliwościach tych rozgłośni szumy i trzaski. To tutaj zajmowano się nadawaniem tajnej łączności.
Zasięg nadajników był ogromny, podobnie jak wytwarzane przez nie pole elektromagnetyczne, które niestety, ale było szkodliwe dla zdrowia pracowników. Jak podaje Wikipedia: „Około 1948 roku zaczęto montaż urządzeń technicznych i jednocześnie rozpoczęto budowę osiedla dla jej pracowników.
W założeniu w wybudowanych domach mieli mieszkać tylko pracownicy radiostacji, którą około 1951 roku w okresie zimnej wojny rozbudowano o obiekty podziemne. W okresie tym radiostację obok osiedla nadzorował Korpus Bezpieczeństwa Wewnętrznego, a potem Jednostki Nadwiślańskie MSW”.
Ciekawostką jest to, że miejsce było samowystarczalne, posiadało własny system kanalizacji, a także własne źródło energii. Ropa zasilała potężny okrętowy silnik diesla o mocy 550 kW. Powietrze dostarczane było tutaj przez specjalny system wentylatorów rozłożonych po całym terenie.

Link do znaleziska tradycyjnie znajduje się Tutaj

Zainteresowanych moimi znaleziskami wołam w komentarzach. Jeżeli ktoś miałby chęć postawić mi przysłowiową kawę, może to zrobić Tutaj. Od kilkunastu lat staram się odwiedzać i fotografować miejsca mniej znane i opuszczone. Wszystkie zebrane kwoty przeznaczam na paliwo, dzięki temu mam możliwość realizowania swoich dalszych podróży.

Zapraszam do obserwowania mojego tagu #szaryburekfoto pod którym wrzucam zdjęcia z miejsc opuszczonych.

Mój blog / Fanpage / Instagram

#fotografia #opuszczone #polska #ciekawostki #historia #podrozujzwykopem
nightmeen - Radiostacja Kontrwywiadu Radiówek położona jest w lesie, niedaleko Warsza...

źródło: DSC_1225-1024x683

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń