Wpis z mikrobloga

Czy tylko ja mam wrażenie, że zarobki lekarzy odjechały reszcie społeczeństwa? Przeciętny lekarz typu kardiolog czy pulmonolog ma stawkę za godzinę po 250-300 zł. Miesięcznie przy pełnym etacie 168 godzin wychodzi lekko co najmniej 42k. Wskażcie mi inne studia, po których przeciętny absolwent po kilku latach kariery zawodowej może na tyle liczyć. Nie ma takiego innego kierunku. Dodajmy, że tyle zarabia zwykły lekarz, to ile dostaje w takim przypadku zabiegowiec który ma % od operacji? Kosmiczne są tam wynagrodzenia.

Dodajmy jeszcze, że nawet bez specki w takim POZ można dostać kwoty rzędu 150 zł/h. Spora część obecnych absolwentów nie robi nawet specjalizacji tylko tłucze godziny tam. Na dłuższą metę ciężko będzie utrzymać taki stan rzeczy już teraz mamy 8k nowych studentów co roku na uczelniach, przypomnijmy, że 15 lat temu to było raptem 3k. Będzie duża konkurencja, stawki realnie spadną. Czy jest to normalne, że lekarz specjalista w Polsce zarabia więcej niż w Niemczech. U nich jest 6 900 euro brutto, niecałe 30k. U nas od takiej kwoty startują stawki specjalistów.

#zarobki #medycyna #korposwiat #pracbaza #lekarz #studbaza #lekarski #programista15k
  • 84
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jonasz68: Dałbym wszystko byleby móc się przenieść w czasie i zamiast łykać p--------y o studiach inżynierskich i mat-fizie to pójść sobie na biol-chem i potem lekarski żeby być królem życia dożywotnio. Największy missplay jaki mógł się wydarzyć - mieć potencjał i go wykorzystać nei na to co trzeba. Tak jakby to Lewandowski skupił się na śmiesznym karate niszowym jak jego żonka xD
  • Odpowiedz
Około 200 PLN za godzinę bierze koleś naprawiający pralki, znajoma prawniczka bierze 350. Jeśli lekarze rzeczywiście mają te 300/h (nie wiem, bo nie znam żadnego) to szału nie widzę.

@EtatowyIdiota: I koleś naprawiający pralki ma 3 zlecenia dziennie a połowę czasu spędzi w drodzę nie dostając nic za to gdy lekarz pójdzie spać na dyżurze i obudzi się 2400 zł bogatszy...
  • Odpowiedz
Miesięcznie przy pełnym etacie 168 godzin wychodzi lekko co najmniej 42k. Wskażcie mi inne studia, po których przeciętny absolwent po kilku latach kariery zawodowej może na tyle liczyć.

@jonasz68: 42k PRZYCHODU? Bez problemu. Nawet prowadząc mały sklepik na wsi.
  • Odpowiedz
200 PLN za godzinę bierze koleś naprawiający pralki, znajoma prawniczka bierze 350

@EtatowyIdiota: a siedzą na dyżurach, gdzie mają 24 godziny płatne (wychodzi stawka 7200 zł xD), gdzie na spokojnie idzie przespać z tego 4-6 godzin? Nie? No to widzisz skąd wynika ta różnica. Plus żaden lekarz nie ma UoP, każdy ma te mityczne kontrakty, czyli działalność i obchodzenie podatków, poprzez wrzucanie byle pierdnięcia w koszty. Jak ty kupujesz okulary,
  • Odpowiedz
Przeciętny lekarz typu kardiolog czy pulmonolog ma stawkę za godzinę po 250-300 z

@jonasz68: xD za 15 min. W takim Medicoverze to wizyty są co 30 min, a prywatnie jak chcesz iść tam do płacisz 200 srednio
  • Odpowiedz
@jonasz68 znajomy ordynator powiedział że najwieksze obiboki u niego maja 25k na ręke, internista który dopiero co zaczyna 200zł/h w mniejszym miescie wynegocjuje. Juz od pewnego czasu to powtarzam, ze robi sie dysproporcja zarobkowa. Taki ordynator spokojnie ma fure za milion zł wiadomo jak tam co prywatnie jeszcze robi. Najgorsze w tym wszystkim, że maja zmowe cenowa na prywtane usługi, zobaczcie że nikt taniej nie robi, ewentualnie waha sie to pare
  • Odpowiedz
ak ty kupujesz okulary, bez których nie możesz wykonywać pracy, bo gucio widzisz bez to pracodawca ci rzuci 300 zł dofinansowania i jest to raz na X lat, a oni kupują sobie okularki, odliczają vat i jeszcze mają zniżki, bo są grupą zawodową, która z niewiadomych przyczyn może liczyć na zniżki w najbardziej absurdalnych miejscach.

@kogut_20: No to akurat nie prawda bo usługi medyczne są zwolnione z VATu więc nie mają
  • Odpowiedz
@jonasz68: ale w czym problem? Z jednej strony masz NFZ, czyli nie musisz płacić za prywatne wizyty. Z drugiej zanim lekarz zacznie zarabiać, to skądś musi mieć kasę tak powiedzmy do 30 roku życia, czyli policz sobie, że odkładając nawet 1000 zł miesięcznie rocznie masz 12k, co w 10 lat daje 120k przewagi nad lekarzem. Czystych oszczędności! Nie chciałbym mieć takiej kasy i obowiązków jak lekarze. Wolę mieć dużo niższe
  • Odpowiedz
diabetolog z Legnicy

@KaWuSia89: poradnia na NFZ, przy szpitalu w Oleśnicy, polecam, małe kolejki, super pomocni, super diagnostyka itd. Szpital też bardzo dobry, swoją drogą.

Kiedyś pojechałem (z żoną) do prywatnego diabetologa we Wrocławiu to myślałem że mnie szlag trafi. Płatność z góry, na dole, na portierni, idziesz na górę a tam kolejka 30 osób. My mieliśmy na godzinę np. 18 a byli ludzie czekający od 15:30. Lekarka dopiero co
  • Odpowiedz