Wpis z mikrobloga

Czy tylko ja mam wrażenie, że zarobki lekarzy odjechały reszcie społeczeństwa? Przeciętny lekarz typu kardiolog czy pulmonolog ma stawkę za godzinę po 250-300 zł. Miesięcznie przy pełnym etacie 168 godzin wychodzi lekko co najmniej 42k. Wskażcie mi inne studia, po których przeciętny absolwent po kilku latach kariery zawodowej może na tyle liczyć. Nie ma takiego innego kierunku. Dodajmy, że tyle zarabia zwykły lekarz, to ile dostaje w takim przypadku zabiegowiec który ma % od operacji? Kosmiczne są tam wynagrodzenia.

Dodajmy jeszcze, że nawet bez specki w takim POZ można dostać kwoty rzędu 150 zł/h. Spora część obecnych absolwentów nie robi nawet specjalizacji tylko tłucze godziny tam. Na dłuższą metę ciężko będzie utrzymać taki stan rzeczy już teraz mamy 8k nowych studentów co roku na uczelniach, przypomnijmy, że 15 lat temu to było raptem 3k. Będzie duża konkurencja, stawki realnie spadną. Czy jest to normalne, że lekarz specjalista w Polsce zarabia więcej niż w Niemczech. U nich jest 6 900 euro brutto, niecałe 30k. U nas od takiej kwoty startują stawki specjalistów.

#zarobki #medycyna #korposwiat #pracbaza #lekarz #studbaza #lekarski #programista15k
  • 89
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jonasz68: 300? Nie rób jaj, ze swoim gabinetem spokojnie 500zł / h jest do porobienia jeśli poświęcasz jednemu pacjentowi 30 min. Całodobowe dyżury to też kupa siana
  • Odpowiedz
to ile dostaje w takim przypadku zabiegowiec który ma % od operacji?

@jonasz68: Swego czasu z ciekawości liczyłem, ile może zarobić taki chirurg plastyczny bez własnej kliniki, ale z procentem od zabiegów, i wyszło, że jak chce mu się dużo pracować, to kilkaset k miesięcznie (dużo zależy od tego, jakie to zabiegi, bo można robić coś drobnego za kilka k, a można powiększać p----i za 30-40k od zabiegu).

@jonasz68
  • Odpowiedz
@jonasz68: Około 200 PLN za godzinę bierze koleś naprawiający pralki, znajoma prawniczka bierze 350. Jeśli lekarze rzeczywiście mają te 300/h (nie wiem, bo nie znam żadnego) to szału nie widzę.
  • Odpowiedz
nie zastąpi. Nie dopuszczą nigdy do tego. TU CHODZI O DOBRO PACJENTUW!!! No i o tą trzecią S klasę w garażu ale co cicho nie można takich rzeczy mówić

@maxiek: jak wejdzie jakaś technologia ze Stanów i JE Donald Trump nakaże ją wykorzystywać, to złożymy konowałów na płomiennym ołtarzu i oddany PANU hołd lenny.
  • Odpowiedz
@jonasz68: no oczywiście że żadne studia nie mają podjazdu do med - sam mam w gronie znajomych lekarzy, którym się nie chce za dużo już pracować bo i tak nie wiedzą co z kasą robić :) ponoć teraz kosmiczna kasa jest u lekarzy medycyny estetycznej i kolejki do tych dobrych pękają w szwach
  • Odpowiedz
@jonasz68: Już się rozpisują, że elektryk weźmie 150 zł/h. Czy kiedykolwiek badał was lekarz godzinę? Dla porównania byłam ostatnio u laryngologa. Normalnie korzystam z Luxmedu, ale nie było terminów. Zapłaciłam 350 zł. Czas trwania wizyty z zegarkiem w ręku 5 minut. Po mnie od razu kolejna osoba. Kolejka pełna. Nie dlatego, ze lekarz taki wybitny, ale w tym rejonie brakuje specjalistów. Czyli ten lekarz nie zarabia 350 zł/h (wiadomo, że
  • Odpowiedz
@EtatowyIdiota: argumentum ad pralkum XD
To że chłop za usługę bierze 200/h to nie znaczy że jego przychód to 200x168 XD XD XD
Dwa lekarze nieaja jednego etatu tylko kilka po 1/4 czy 1/2 w NFZ i w prywatnej służbie. Tak że zarobki zaczynają się od 40k miesięcznie.
  • Odpowiedz
jak to się mówi, trzeba było się uczyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Vaerlin: I jak już się uczysz, to ograniczenie do dwóch lekarzy na specjalizację, bo PANOWIE PROFESÓROWIE tak ustalili.
  • Odpowiedz