Wpis z mikrobloga

Na ten moment przesłuchałem połowę wywiadu z panem Zandbergiem i podejrzewam, że nie dostanę konkretnej odpowiedzi w reszcie wywiadu, więc zapytam.
1. Ogólnie to zgadzam się ze zdecydowaną większością punktów programu, ale on generuje OGROMNE koszty (zwiększenie wydatków na NFZ, edukację, wojsko, OZE). Być może współcześnie rząd nie zarządza pieniędzmi najbardziej optymalnie, ale nawet w idealnym świecie, gdzie to robi, nie znajdzie się wystarczająco funduszy na to wszystko. Skąd zatem mają się wziąć te pieniądze?
2. Gdy Stanowski zasugerował zmianę kraju po podwyższeniu podatków, usłyszałem tylko dziwaczne "nie sądzę". To się często dzieje w krajach, w których podwyższa się podatki, więc skąd w ogóle pewność, że w ogólnym rachunku by taka reforma w ogóle wyszła na plus? Już abstrahując od tego, że nawet jeśli to byłoby mniej firm w Polsce, które byłyby pracodawcami

#zandberg #partiarazem #kanalzero
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@piratestorm: Mówię o świecie, w którym te pieniądze nie idą na deweloperów, a na te rzeczy, co mówił. Nawet te 30 miliardów nadal byłoby jedynie kroplą na dnie oceanu.
Tutaj nie chodziło o samego Stanowskiego, a po prostu o osobę bogatą. Jaki jest problem w przenoszeniu siedziby do kraju z bardziej przyjaznym systemem podatkowym? Szczególnie jeśli to nie odbiera możliwości prowadzenia działalności w Polsce
@useradam Doceniam sarkazm. Ostatnio wasz
  • Odpowiedz
@totem_lesnych_ludzi @ShadyTalezz Dziękuję za konkretne odpowiedzi :)

@ShadyTalezz Słyszałem właśnie o Norwegii, że ona finalnie na tym straciła i uznałem to za fakt, którego nigdy nie zweryfikowałem. Moja wina, że w świecie dezinformacji przyjmuję jakąkolwiek informację za prawdę bez robienia researchu. Jeśli jednak była tam odwrotna tendencja, być może niepotrzebnie się tego obawiam.
  • Odpowiedz
@useradam Poważnie czepiasz się dosłownego znaczenia idiomu? xD Wiadomo, 30 miliardów to sporo, ale w przypadku gdy obecna inwestycja w jedną elektrownię atomową kosztuje 190 mld zł (60 mld na budowę, 190 mld na całą inwestycję), a pan Zandberg chce ich 8, a oprócz tego chce wiele innych bardzo kosztownych rzeczy to aż ciężko to nazwać inaczej. Idee są jak najbardziej słuszne i popieram, lecz zrealizowanie tego wszystkiego w krótkim okresie
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz Jeśli była mowa o blokach jądrowych, a nie elektrowniach, to zwracam honor. To już jest jak najbardziej możliwe.

Z tego co pamiętam, było wspominane o konieczności importowania energii zza granicy w ciągu 10 lat, więc założyłem, że właśnie tyle lat miał wynosić jego deadline wprowadzenia tego planu. Tak czy siak, 10 czy 15, idea jest jak najbardziej realistyczna i słuszna
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz świetny pomysł prograsja podatkowa, przychodzi zandberg alba biejat i mówi że w ten sposób opodatkuje dodatkowo milionerów, a potem ZAWSZE się okazuje, że tych milionerów praktycznie w Polce nie ma, a podatki trzeba podnieść ludziom który zarabiają powyżej 2.5 średniej krajowej. Nie ma większego zagrożenia dla osób, które chcą się w Polsce bogacić niż psychopaci, którzy chcą zabrać komuś kto zarabia 4 tysiące euro miesięcznie
  • Odpowiedz
@septokonchoplastyka:

świetny pomysł prograsja podatkowa, przychodzi zandberg alba biejat i mówi że w ten sposób opodatkuje dodatkowo milionerów, a potem ZAWSZE się okazuje

kto ci powiedział, że zawsze? Politycy milionerzy, działający i finansowani przez milionerów czy ich think tanki? Jak to jest, że progresja w europejskich socjaldemokracjach i USA za czasów New Deal działała dobrze i dała najlepsze historycznie warunki do życia przeciętnemu obywatelowi przez kilka dekad dopóki nie zaczęła
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz nikt mi nie powiedział, wynika to ze wszystkich propozycji zmian podatków lewicowych polityków czy partii przez ostatnie kilkanaście lat. Jak nie wierzysz to sobie poszukaj (np. kalkulator partii razem z ostatnim progiem 75% może jest jeszcze dostępny przez google cache) - nie zamierzam marnować więcej czasu na dyskusje z kimś, kto chce mi odebrać pieniądze i z tego powodu nim gardzę

na pewno jeśli zapłacę kilka tysięcy złotych podatku miesięcznie
  • Odpowiedz