Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Polski IT nie różni się mentalnie od pracy w Holandii przy zbiorach/szklarni czy szparagach u Gauntera.

Wiele razy pojawiały się historie o tym jak pracownicy z europy wschodniej w dużej części obywatele PL zaczynali się ścigać kto wyrobi lepszą normę.
Nie dostawali za to podwyżki tylko po czasie kierownictwo wszystkim zwiększało normę za te same pieniądze.

Kolejny ciekawy przykład to moment w którym jeden z pracowników awansuje w takim miejscu na kierownika/managera i chce się wykazać na nowym stanowisko i zaczyna dokręcać śrubę choć jeszcze kilka miesiecy wczesniej narzekał na nadmiar pracy i normy xD

Dokładnie to samo jest w IT.
Nawet jak mamy dogadane wszystko z klientem w miarę sensowne estymaty, to zawsze znajdzie się masterka która zapyta:

Wyestymowałeś na 16h tego taska (ofc nie w punktach tylko w godzinach xD), a może zejdziesz do 12h to akurat dowieziesz tego taska w kolejnym sprincie.

Nadawawnie szybszego tempa, żeby dowieźć więcej niż klient oczekuje, żeby się pokazać xD

Najciekawsze jest, że pasjonaci narzekają na młodych, że są roszczeniowi.
Mi się raczej wydaje, że młodzi oczekują normalności, normalności która jest na zachodzie EU.
Ludzie wychowani w PRL czy dorastający w latach 90 i 00 i pamietający czasy wielkiej biedy i tego jak "przedsiębiorcy" potrafili ryknąc śmiechem na słowo "PIP" mają inna wizje rzeczywistości.

#programista15k
#it
#praca

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nie wiem czy ma to aż tak duży związek z polską. Z-------l jest zwykle tam, gdzie są projekty typu fixed-price które są źle wyestymowane albo jest taka kultura z--------u/ pokazania się /zdobycia pozycji na rynku /u klienta etc. Dla stanów i UK miałem do czynienia z jeszcze większym z---------m niż na polskich projektach. Tylko kasa chociaż trochę lepsza. I tak samo było ludzie którzy chcieli się pokazać bo albo
  • Odpowiedz
@Tasartico7 to fixed price jeszcze funkcjonuje gdzieś? Chyba się wycwanili wszyscy z przejściem na czysty body leasing i redukcją ryzyka biznesowego do zera XD znaczy przerzuceniem go w całości nz ciebie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz