Wpis z mikrobloga

Dobrze to połączyłem? Stary włącznik świata był dwuprzyciskowy ale obecnie potrzebuję tylko jeden. Teraz połączyłem 2 Fazy w jedno wejście "L" i 2 Neutralne w wejście N i... światło działa na 25 procent mocy i lekko mruga. Źle podłączyłem czy wadliwy włącznik? #elektryka #elektronika #pytaniedoeksperta #majsterkowanie
hukot - Dobrze to połączyłem? Stary włącznik świata był dwuprzyciskowy ale obecnie po...

źródło: temp_file985768361719336770

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

eraz połączyłem 2 Fazy w jedno wejście "L" i 2 Neutralne w wejście N i... światło działa na 25 procent mocy i lekko mruga.

@hukot: ale jesteś pewien, że połączyłeś fazy i neutralne? A nie fazy i odejścia na zasilanie światła?
  • Odpowiedz
@hukot: na górze faza (pewnie jeden to zasilanie, a drugi odchodzi do innego wyłącznika), na dole zasilania lamp. Nie masz tam przewodu neutralnego, w związku z czym nie da się założyć takiego smartswitcha, jak kupiłeś. Musisz szukać takiego "bez N". No chyba, że N masz gdzieś w głębi puszki mostkowane.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Jarek_P ok. A co masz na myśli pisząc, że na dole są przewody do zasilania lamp? Tzn co? W instalacji są jeszcze inne przewody niż L, N i (ewentualnie)PE?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Jarek_P Nie. Ale dziwne jest to, że jak zewrę 2 dolne (N?) poza włącznikiem to mi nie działa światło w kuchni i przedpokoju :)
  • Odpowiedz
@hukot: a dwa górne są w tym czasie zwarte ze sobą, czy rozłączone? Pisałem: jeden z nich to zasilanie, drugi to odejście do kolejnych punktów, pewnie tego przedpokoju i kuchni. Dolne, to nie N, a zasilanie lamp (ten brązowy przewód za wyłącznikiem ze schematu). N i PE masz albo w głębi puszki albo w osobnej puszce połączeniowej gdzieś pod sufitem.
  • Odpowiedz
Nie. Ale dziwne jest to, że jak zewrę 2 dolne (N?) poza włącznikiem to mi nie działa światło w kuchni i przedpokoju :)

@hukot: Zrób zdjęcie wnętrza puszki pod włącznikiem, jeżeli są tam jakieś przewody i pisz.
  • Odpowiedz
@hukot: brązowe obecnie podłączone do L wyłącznika podłącz do Lin smartswitcha. Brązowy i czarny obecnie podłączone u dołu wyłącznika podłącz do L1 smartswitcha.
W kostce wago z niebieskimi masz wolny slot, wetknij tam krótki odcinek przewodu (drut, nie linka!) I jego drugi koniec podłącz do zacisku N smartswitcha.
  • Odpowiedz