Wpis z mikrobloga

Zero koma osiem zaskoczenia.

Jedyna rzecz, która teraz może zablokować ten antyspekulacyjny podatek to nieruchomościowe portfolia polityków.

Traktowanie mieszkań jako instrumentu inwestycyjnego i dalsze pogłębianie takiego stanu (REITy) jest szkodliwe dla przyszłości tego kraju.

Koniec i kropka.
#nieruchomosci
rzzz - Zero koma osiem zaskoczenia.

Jedyna rzecz, która teraz może zablokować ten an...

źródło: temp_file5349971494458822986

Pobierz
  • 59
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zgubiles_sie_jelonku: to Ty chcesz nakładać podatki na bezdomnych. Bo jak taki pójdzie do pracy to zapłaci dużo większy podatek niż gościu co ma 4 mieszkania na wynajem. System podatkowy powinien uwzględniać kapitał jakim czlowiek dysponuje a nie chwilowy jego dochód.
  • Odpowiedz
@rzzz: jeszcze żeby tu ktoś komuś naprawdę chciał kazać jakieś podatki płacić, sprzedadzą beton, kupią obligi i im włos z głowy nie spadnie.

Łatwiej psa tańczyć nauczyć niż januszy zmusić do znalezienia innego sposobu trzymania szmalu.
  • Odpowiedz
@rzzz: 200% kosztów zostanie przeniesionych na biednych, pamiętaj wykopku wszystko zostanie przeniesione na biednych, to ty zapłacisz bo landlord ci po prostu dołoży do czynszu! Wszystkie podatki dla bogotaych przerzucą na biednych! Bogaci nic nie zapłacą bo przerzucą na biednych, po prostu więcej zapłacisz! Bogatych to nie dotknie tylko biednych na ciebie przerzucą!

• Odpowiedz
@rzzz: Ciekawe ile te 0,8% osób posiada w sumie mieszkań na wynajem. Przecież wiadome, że podatek zostanie przeniesiony na koszt najemców. Nikt nie będzie to interesu dokładał.
Jeśli to wprowadzą - ciekawe ile będzie rozwodów żeby uniknąć opodatkowania przez wspólnoty małżeńskie :)
  • Odpowiedz
@bejdok dobra panie ekonomisto, to czemu teraz nie podnoszą już cen? Przecież to darmowe pieniądze leżą na ulicy, skoro mozna przenieść podatek powiedzmy 500zl na najemce, to czemu mu nie można teraz podnieść tej ceny o 500zl?
  • Odpowiedz
@bejdok: Wynajmowanych jest ok. 1,5 mln mieszkań przez osoby prywatne, z tego 600 tys. byłoby objęte katastrem (od 3. mieszkania). 900 tys. wynajmowanych mieszkań to pierwsze/drugie mieszkanie.
  • Odpowiedz
Traktowanie mieszkań jako instrumentu inwestycyjnego i dalsze pogłębianie takiego stanu (REITy) jest szkodliwe dla przyszłości tego kraju.

@rzzz: no to chyba potrzeba przepisów stricte skierowanych pod reity a nie podatek dla ogółu społeczeństwa

Wykopki twierdzą, że od -1, więc zapłacą go nawet bezdomni

@zgubiles_sie_jelonku: pokaż kraj na zachodzie gdzie katrastat NIE jest od każdej nieruchomości xD
  • Odpowiedz
dobra panie ekonomisto, to czemu teraz nie podnoszą już cen? Przecież to darmowe pieniądze leżą na ulicy, skoro mozna przenieść podatek powiedzmy 500zl na najemce, to czemu mu nie można teraz podnieść tej ceny o 500zl?

@ButtHurtAlert: a dlaczego producenci żywności podnieśli ceny żywności dopiero jak wystrzeliła inflacja i podnieśli ceny wyżej niż inflacja?
  • Odpowiedz
@bejdok: No właśnie, jak to ma działać w przypadku wspólnot majątkowych? Moim zdaniem limit powinien być zależny od tego czy singiel, czy związek małżeński, albo nawet od ilości osób w rodzinie (rodzice + dzieci) i wtedy niższy próg (np 1.5-2 mieszkania na osobę). Załóżmy, że ktoś ma 3 dzieci, trochę niesprawiedliwe walić go po kieszeni za to, że chce im zapewnić mieszkanie na start? Zresztą jak ktoś będzie chciał to
  • Odpowiedz
@ButtHurtAlert: nie jestem ekonomistą i nie unoś się zanadto. Po prostu widzę pewne mechanizmy jak działają i podałem dałem temat do dyskusji.
Dlaczego tak się jeszcze nie dzieje? Po pierwsze nie wiem czy tak się nie dzieje, a po drugie - nie wiem dlaczego miałoby się tak nie dziać. Jedynym powodem jaki widzę to fakt, że rynek wynajmu również rządzi się prawem popytu i podaży dlatego właściciele mieszkań nie będą
  • Odpowiedz