Wpis z mikrobloga

Lekarz po 6 latach pracy zawodowej powoli zbliża się już do ukończenia specjalizacji i praktycznie ustawiony jest już do końca życia wliczając w to jego dzieci i rodzinę. Brak zmartwień o stabilność pracy, wynagrodzenia.

Tymczasem jako programista wciąż jesteś śmieciem na rynku pracy do poganiania w Sprintach.

Brutalny wolny rynek który wykopki tak uwielbiały.

Współczuję temu chłopakowi bo sam jestem programistą Java i życzę mu powodzenia🤞

#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #pracbaza
Ksiega_dusz - Lekarz po 6 latach pracy zawodowej powoli zbliża się już do ukończenia ...

źródło: IMG_2863

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ksiega_dusz: womp womp, "biedna" klasa średnia nie bedzie mogła pojechać na wakacje dwa razy w roku tylko raz straszne, można powiedzieć że programiści to Jezusy umierające na krzyżu za świat(czyli tych "j------h nierobów" i "leni nie robiących żadnych pożytecznych rzeczy" jak matki z dziećmi wychowujące nowe pokolenie i budowlańcy pracujący po 12h za psi grosz)
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: A co kolega robił przez ostatnie 4 lata? Pieniądze pewnie latały, ty leasing na autko, tu Bali/Malediwy i inne bzdety i hajs się skończył. Czasy eldorado to był ewenement, którego jak widać wielu nie doceniało i nie wykorzystało.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz rynek się zmienia. On sam o tym pisze, ale tego nie rozumie. Tak, doświadczenie, które kiedyś było atutem, dziś jest niewystarczające, bo w ciągu 6 lat rynek it i trendy technologiczne zmieniły się nie do porównania. I tyle.
  • Odpowiedz
nauczyć się i wycertyfikowac z AI, Big Data lub chmury

@JamesJoyce: hahah zajebista g---o-porada. Tymi certami sobie możesz podetrzeć tyłek bo oni chcą osoby co ma certa + 5 lat expa z AI, Big data i chmury

A tak masz 7 lat expa i certa z Javy oraz 0 lat expa + certy AI/BIG DATA - czyli twoje CV jest odrzucone, do widzenia
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek oki. Mam Ci dać poradę w stylu „cofnąć się w przeszłość i adaptować się do nowinek technologicznych na bieżąco”?

Nie masz racji apropo certów. Chociaż podstawowe rzeczywiście bywają mało warte, tak zaawansowane bywają bardzo trudne do ogarnięcia bez realnej pracy z daną chmurą\technologią.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: ja pracuje od 5 lat z chmurą a nie mam szans zdać tych zaawnsowanych certów bo akurat u mnie w firmie korzysta się tylko z kilku serwisów AWS, a do sieci w ogóle nie mam uprawnień bo to tylko devOps ogarnia
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek cóż mogę dodać? Tutaj masz rację i wiem, że tak bywa. Seniorzy okopują się i nie dopuszczają nikogo do ciekawszych rzeczy czy wiedzy.

Odpowiedzią była pewnie samodzielna praca kilka lat wcześniej i dostęp, zanim powstał booom. 2-4 lata temu na moich projektach nikt llmów np. uczyć się nie chciał, bo uważano, że ai to bańka. Teraz chcą wszyscy, ale nie ma jak. Tylko to żadna rada na teraz.
  • Odpowiedz