Wpis z mikrobloga

@Iskaryota: przeciwnie, to właśnie lewica zabiera tym chłopakom z produkcji pieniądze by finansować programy socjalne przeznaczone głównie dla kobiet. kobiety są beneficjentami systemu podatkowego a meżczyzni platnikami.

https://obserwatorgospodarczy.pl/2020/07/27/kobiety-sa-zdecydowanym-beneficjentem-systemu-w-przeciwienstwie-do-mezczyzn/

dodatkowo zandberg właśnie potwierdził że nic nie zrobi z paktem migracyjnym. czyli będzie jeszcze bardziej niebezpiecznie. na dodatek, w polsce jest teraz 5 milionów kawalerów i tylko 4 miliony panien. 80% imigrantów już teraz, stanowią mężczyźni, a ci z paktu migracyjnego to
  • Odpowiedz
@walciak: akurat płatnie studia to dowalenie głównie klasie pracującej, biedni ludzie myślą trochę trzeźwiej i zamiast iść na nic nie warte studia (tak jak 90% kierunków), to idą do pracy, a za ich podatki dzieci z klasy średniej "studiują" europeistyki, socjologie i inne florystyki przez 5 lat pijąc na koszt rodziców.

bezsens ten sytuacji dobrze widać w przypadku różnic w wykształceniu kobiet i mężczyzn - kobiety są o wiele lepiej
  • Odpowiedz
@thesuchodolski897 u nas klasa pracująca jest biedna więc obniżanie szans poprawy warunków życia to głupota. I co innego ma zrobić kobieta niż iść na studia po których ma szanse na prace umysłową? Po maturze to ją przyjmą tylko do sklepu albo na fryzjerke. Za to w korpo pełno bab po europeistyce, zarabiających średnią, a nie minimalną pensję.
  • Odpowiedz
@walciak:
90% studiów to nie jest szansa na lepsze warunki życia, tylko szansa na picie przez 5 lat by w końcu wylądować goły i wesoły na rynku pracy, z żadnymi praktycznymi umiejętnościami. to właśnie studia robią z ludzi kaleki, marnują im czas który mogliby wykorzystać na naukę czegoś autentycznie pożytecznego społecznie i wmawia się im że hydraulik, czy elektryk to ktoś gorszy od absolwenta germanistyki, no bo papierków nie ma.
  • Odpowiedz
@thesuchodolski897 nie zgadzam sie z tym. W każdej firmie w której pracowałem było mnóstwo osób po europeistyce czy nawet socjologii. Nie mówiąc już o germanistyce, która jest bardzo dobrym, pożądanym kierunkiem. A to że pańcia z biura chce kogoś na swoim poziomie, a nie robola z budowy w ogóle mnie nie dziwi. Ja też nie jestem zainteresowany Karynami z żabki.
  • Odpowiedz
@walciak:

nie zgadzam sie z tym. W każdej firmie w której pracowałem było mnóstwo osób po europeistyce czy nawet socjologii.

tak, i zajmowali się klepaniem tabelek, i byli do zastąpienia przez 1000 osób w kolejce ktore tez chcą pracować w korpo, i mógłby to tak naprawdę robić byle absolwent liceum, no ale jak każdy teraz w polsce ma papierek po wyższej szkole robienia placków ziemniaczanych, no to kogoś bez tego papierka
  • Odpowiedz
@thesuchodolski897 co jest złego w klepaniu tabelek? Nie rozumiem tej niechęci, praca fizyczna też jest monotonna, a dodatkowo niszczy zdrowie o wiele bardziej niż biurowa. Klasa pracująca (do której należą też klepacze excela) powinna zarabiać na tyle żeby spokojnie móc się utrzymać, założyć rodzinę i nie musieć tyrać po 12h. A do tego jest nam potrzebna ochrona praw pracowniczych, godna płaca minimalna. I darmowe studia żeby kształcić kolejne pokolenia. Dobrym pomysłem
  • Odpowiedz
@thesuchodolski897 ok jak uważasz. Dla mnie jedyne co spowodują płatne studia to pogłębianie się różnic społecznych. Będzie wykształcona klasa panująca i biedaki na nią robiące. Biedni będą biedniejsi a bogaci bogatsi. Szkoda że zignorowałeś moją propozycję reformy szkolnictwa, no ale to by wymagało głębszej refleksji niż stwierdzenie, że darmowe studia są złe bo baby na nich studiują xD
  • Odpowiedz
@walciak:

Szkoda że zignorowałeś moją propozycję reformy szkolnictwa

o jeju, a co to są potrzebne kierunki. teraz jest rząd który najwyraźniej uważa że wszystkie kierunki które mamy są potrzebne, skoro ich nie likwiduje. tak się nie da prowadzić polityki

darmowe studia są złe bo baby na
  • Odpowiedz