Wpis z mikrobloga

Czy ja mam złudne wrażenie czy to nie jest trochę tak, że większość osób z czatu p------i o wysokich podatkach a sama nie łapie się nad 2 próg podatkowy ? Ja wiem, że konfederacja jest niesamowitym tworem dla młodych, ale prawda jest taka, że większość z tych osób będzie w przeciętnej grupie zarobkowej żyjąc marzeniem milionerów. Takie krótkie przemyślenie.
#kanalzero
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Season6: oczywiście, większość tych komentujących to kretyni. Jak im rodzice poumierają przez niedfoinansowaną służbę zdrowia, bo nie stac ich było na lekarza100k 14% na ryczałcie który poszedł w full prywatę, to może ich jakaś refleksja najdzie, ale wątpię.
  • Odpowiedz
@Season6:

że większość osób z czatu p------i o wysokich podatkach a sama nie łapie się nad 2 próg podatkowy

A CO JAK KIEDYŚ BĘDĄ MILIONERAMI? HA I BĘDĄ WTEDY WIĘCEJ PŁACIĆ POMYŚL LEWAKU!

• Odpowiedz
  • 2
@Norskee: Bo to najbardziej grzeje ludzi. Ja zdaje sobie sprawę z innych podatków i to jest kwestia dyskusyjna natomiast sam fakt, że większość dyskusji o „wysokich podatkach” wśród młodzieży i zapalonych konfederatów kręci się wokół dochodowego, a konkretnie drugiego progu, pokazuje, że często chodzi bardziej o wyimaginowane wyobrażenia niż realny wpływ na ich życie. Większość osób nigdy się do tego progu nawet nie zbliży, a mimo to retoryka „okrutnie wysokich
  • Odpowiedz
@Vvokun: ale co to za wyznacznik ile % osob by skorzystało? Gdyby było to właściwe kryterium decydowania w społeczeństwie to nie wiem, możnaby np. narzucić przywileje emetyralne kosztem wyższych podatków dla młodych albo rózne takie...
  • Odpowiedz
oczywiście, większość tych komentujących to kretyni. Jak im rodzice poumierają przez niedfoinansowaną służbę zdrowia, bo nie stac ich było na lekarza100k 14% na ryczałcie który poszedł w full prywatę, to może ich jakaś refleksja najdzie, ale wątpię.

@Zielonka021124: mój ojciec i babcia zmarli przez cudowną, "darmową" służbę zdrowia. Ojciec tyrał całe życie i płacił składki, emerytury nie doczekał, a składki poszły się j---ć. Ja też emerytury nie dożyję, na artroskopię
  • Odpowiedz
@Season6: duża część się nie łapię w drugi próg, bo jest na b2b ( ͡° ͜ʖ ͡°) polskie prawo to bajka do nadużyć. Za granicą nawet nie rozumieją dlaczego ludzie tak chętnie uciekają od UoP i dlaczego 90% IT na poziomie mid+ ma jdg.

Niedługo kasierka w Lidlu będzie "zmuszona" do optymalizacji podatkowej, oświadczać usługi kasjerskie dla swojego kontrachenta od 8 do 16.
  • Odpowiedz
  • 1
@ChillExecutiveOfficer: nie "i", tylko fakty przemawiają same za siebie. Kierujmy się medianą nie średnią. Cytując dane z GUS :
"Mediana wynagrodzeń dla mężczyzn wyniosła 6899,50 zł, co jest o 485,54 zł więcej niż dla kobiet.
Mediana wynagrodzeń dla osób w wieku 35–44 lata wyniosła 6940,00 zł.
Mediana wynagrodzeń w podmiotach z co najmniej 1000 pracownikami wyniosła 7946,71 zł."

A teraz porównanie ze średnią na przykładzie próbki 100 osób. Dane symulacyjne : 70 osób
  • Odpowiedz
  • 1
@garm_: pełna zgoda, ukryte etaty pod płaszczem B2B są lekko patologiczne. Co ciekawe jako młoda osoba widzę, że osoby dające najwięcej j-----a o zbrodnicze składki emerytalne etc. nawet nie odkładają ani nie inwestują w swoją emeryturę. Za 50 lat będzie kwik. Prawda jest taka, że społeczeństwo jako ogół jest lekko "upośledzone" pod względem wiedzy z zakresu finansów i niestety państwo jako twór dbający o grupy mniej wykształcone, musi ich chronić
  • Odpowiedz
@Vvokun ograbienie mnie w opór w celu wywalenia kasy w możliwie najmniej efektywny sposób na bzdury kompletnie nie należące do kompetencji państwa i inne wymysły nie brzmi jak coś na czym miałbym skorzystać ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Myceliuman: To jest też ważny głos w tej dyskusji. Fakt, że państwo źle gospodaruje pieniędzmi pochodzącymi z podatków, jest i zawsze był skandaliczny. Z drugiej strony ciężko zwalczyć ten „nowotwór” systemowy. Brak podatków to utopia. Prawda jest taka, że żyjemy w smutnym świecie, gdzie defraudacje są na porządku dziennym. Możemy albo godzić się z tym "porządkiem", albo z nim walczyć. Złoty środek również jest utopijny, ponieważ partie centrowe i współpraca
  • Odpowiedz