Wpis z mikrobloga

Czy takie murowanie ścian wewnętrznych jest prawidłowe/nieprawidłowe/bez znaczenia? Strych będzie również ocieplony ale przez takie wysokie ściany mam obawy że będzie za mała grubość wełny lub będzie cięta w każdym pomieszczeniu osobno.
#budujzwykopem
wee2 - Czy takie murowanie ścian wewnętrznych jest prawidłowe/nieprawidłowe/bez znacz...

źródło: temp_file6369586256235080486

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wee2: tak się nie robi, lepiej zrobić jedno a porządnie. Jak ocieplisz dach to musisz zapewnić wentylację poddasza i znacznie zwiększasz ogrzewaną kubaturę.
  • Odpowiedz
@sprayy: skoro ocieplasz poddasze, to ocieplanie stropu nie ma sensu, i tak musisz ogrzewać wtedy poddasze do znacznych temperatur (np 15 w zimę) i wentylować je przez cały rok a jak wiadomo, wentylacja jest w chwili obecnej największą "drogą" ucieczki ciepła (w nowych domach odpowiada za ponad 1/3 strat). Skoro będzie tam 15 stopni, to znaczna izolacja stropu nie ma sensu bo nie masz praktycznie przenikania ciepła do poddasza (delta
  • Odpowiedz
@Torgerd: a co w przypadku gdy jednak niechałbym grzać poddasza, a jednak mieć tam te stabilne +5-10 stopni w zimie? Byłem przekonany, że ocieplenie stropu przez 25 wełny + (w przyszłości) ocieplenie dachu wełną będzie dobrym wyborem i da mi te kilka stopni na plusie w zimie. Do tego latem by chyba aż tak się nie przegrzewało te poddasze, prawda? czy źle kombinuje?
  • Odpowiedz
@sprayy: skoro byś nie grzał, to 5-10 stopni przy wentylacji w zimie musiał byś mieć ze strat ciepła przez strop. Trzeba policzyć ile to jest, i ile izolacji trzeba dac na stropie. Ale skoro jest to uzysk ciepła ze strefy ogrzewanej, to tyle samo byś "wydał" ogrzewając tę strefę do tych 10 stopni, a nie miał byś problemów z wilgocią. Latem natomiast bez wentylacji, nagrzewało by się bardziej niż całkiem
  • Odpowiedz