Wpis z mikrobloga

Czy jest jakiś zawór niskociśnieniowy wody?

Marzy mi się zamontować w filtrze powietrza zawór jednokierunkowy, gdzie woda, która się tam dostała, łatwo mogła się wydostać.

Natomiast podczas zanurzenia, offroadu - woda znów się tam przez ten zawór niedostała.

Ktoś zna jakieś zawory zwrotne, niskociśnieniowe, które można kupić na allegro chociażby? Ciśnienie będzie bardzo niskie, tyle ile się nazbiera wody w pojemniku filtra.

#pytanie #hydraulika #motoryzacja #mechanikasamochodowa #offroad
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@new-object: Kiedyś się bawiłem w offorad i miałem podobne pomysły. Jest wiele rozwiązań, tylko wszystkie mają jedną wadę, nie sprawdzają się w samochodzie, nie sprawdzają się w offroadzie, albo wcale nie działają. Nie obliczysz jakie napięcie sprężyby miało by tam być, bo cały czas ,asz amienne podciśnienie. Wszystko sco działaautomatycznie może się popsuć. Załóż sobie jakiś kranik, zaworek i ręcznie go otwieraj jak czukesz taką potrzebę. A tak przyszłościowo to
  • Odpowiedz
  • 0
@FilipWWL: właśnie robię plan B. Bo kranik już mam i mam zamiar go używać, lecz myślę o zapasie, w stylu "co jeśli kranik się zapcha?" Co jeśli będzie dużo wody i kranik nie wydoli? Co jeśli zapomnę odkręcić kranik po zabawie?
  • Odpowiedz
Z większych rozwiązań można by zaadaptować zawór pływakowy ale przy błocie może się nie spisać, ewentualnie jakiś elektrozawór i czujnik wody.
  • Odpowiedz