Wpis z mikrobloga

Tak sobie pomyślałem, że w kwestii wolności wolność gospodarcza nie jest wolnością numer 1. Wolnością numer jeden jest wolność jednostki i to jej autonomia decyduje o tym czy dana idea jest wolnością

@Jarkendarion: Oczywista oczywistość. Wystarczy poczytać np. Johna Locke'a czy innych myślicieli klasycznego liberalizmu. Wolność jednostki jest wartością pierwotną, wolność gospodarcza jest do niej wtórna, choćby przez zasadę "wolność mojej pięści kończy się na czubku twojego nosa".

"Konserwatywny liberalizm"
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: Zgadza się, ale obecny socjalliberalizm ma się nijak do klasycznego liberalizmu, czy libertarianizmu. Choćby w kwestii wolności słowa, gdzie dzisiejsi liberałowie socjalni są bardziej zamordystyczni od konserwatystów
  • Odpowiedz
  • 1
Zgadza się, ale obecny socjalliberalizm ma się nijak do klasycznego liberalizmu, czy libertarianizmu.

@Reretos: Bardziej mi chodziło o to, ze ekonomia jest wtórna do kwestii wolności jednostki i więcej wolności czuć, gdzie jest liberalizm w formie społecznej nawet przy socjalnej polityce niż przy wolnym rynku, gdzie społecznie dominuje konserwatyzm
  • Odpowiedz