Wpis z mikrobloga

Jak zacząć freelance w programowaniu? mam 13 lat doświadczenia, fullstack, od javy, przez C# to .NodeJS na TS. VueJS, Reacta chcę się nauczyć. Tworzenie architektury pod zespół i plany projektowe na ponad rok w przód, checked. GCP, AWS lekko, Azure lekko. Ogólnie w GCP bardzo dobrze się czuję, robiłem swoje pet projecty dość duże. DevOpsowe rzeczy mi nie straszne. Robienie projektu od zera do wystawiania na produkcji i monitorowanie nie jest mi obce. Chociaż w kubernetesach to średnio sie czuję, ale pewno ogarnąłbym jak trzeba.
Chciałbym zacząć robić zlecenia za granicą, by mieć boost finansowy, zastanawiam się jak takie coś najlepiej zacząć. Są tutaj jakieś ogary w tych sprawach?
#programista #programista15k #programista25k #programista30k #programistaoverninethousand o0 #freelance #zlecenia #freelancer #freelancing
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wierkoszek: wydaje mi się że jak nie masz swojej sieci znajmości to ciężko, możesz próbować łapać zlecenia na Upwork itp. ale konkurencja tam jest spora i ceny niskie
  • Odpowiedz
  • 0
@daro1: myślisz że we freelancerce same topy siedzą i nie mają czasu na rozrywkę? Czy jak ktoś siedzi na wykopie to musi być biedak?
jeśli freelancerka zajmuje cały dzień człowiekowi to ja dziękuję ;)
  • Odpowiedz
@Wierkoszek: Nie mają czasu siedzieć bo mają bardzo dużo pracy a do tego terminy. Siedzenie na Wykopie skutecznie by ich rozpraszało. Tak na frilansie możesz pracować więcej niż 8h dziennie, to nie etat i nie ma tak kolorowo. Dziś masz zlecenia, jutro ich nie masz.
  • Odpowiedz
@Wierkoszek: To nie jest praca że masz 15 koła na miesiąc i po 8h pracy masz to w nosie. Nie pracujesz - nie zarabiasz. Masz grubsze i lepiej płatne zlecenia a klienci płacą na czas to się cieszysz. Masz przestoje albo słabo płatne zlecenia albo klienci nie płacą to klepiesz biedę. Nawet jeśli są tutaj freelancerzy którzy dobrze zarabiają a tylko wchodzą tu dla rozrywki to nikt Ci nie powie
  • Odpowiedz