Wpis z mikrobloga

"Karma". Co to za pokraczna moda na jakieś hinduskie karmiczne przesądy szerzy się w naszym kraju od kilku lat? Ludzie nagle uznali, że wyjmą sobie od hindusów jakiś jeden element ich religii i zaczną sobie w niego wierzyć? Co najlepsze konceptem tym posługują się zarówno katolicy XD (jest to całkowicie sprzeczne z ich religią) jak i ateiści XD (dziadek w chmurach to bajka dla naiwnych ale nie mityczna kosmiczno boska siła ofc)

#bekazpodludzi #bekazkatoli #bekazateistow #polska #hinduizm #filozofia #pytanie
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Co najlepsze konceptem tym posługują się zarówno katolicy XD (jest to całkowicie sprzeczne z ich religią)

@SoplicaTadeusz: Koncept karmy też ma swoje analogie w naszej kulturze, a i filozofie wschodu nie są znane tu od wczoraj. Zasadniczo ludziom chodzi o stwierdzenie, aby być dobrym dla innych, to będzie ci się wiodło. Chyba całkiem nieszkodliwe?
  • Odpowiedz
@SoplicaTadeusz: bo ludzie są obłudni i klepią bez sensu ryjami żeby szukać aprobaty u innych.. tak samo jest z tym mistycznym patriarchatem, po prostu od lat już czegoś takiego nie ma i jest tylko to co sobie baby same wybierają a nudne kobiety pijące a-----l będą ci mówić że ta mityczna siła kieruje naszym społeczeństwem.
  • Odpowiedz
@SoplicaTadeusz: najzabawniejsze jest tak naprawdę skopiowali tyko nazwę bo karma w hinduizmie nie ma nic wspólnego z gusłami ludzi którzy się posługują tym słowem. Jest to oszukiwanie samego siebie że źli ludzie zostaną ukarani
  • Odpowiedz
@SoplicaTadeusz: A co to jest nagle zakaz używania idei? Nie mogę mówić, żeby nie zapeszać, bo nie jestem pełnoprawnym druidem o zdolnościach rzucania uroków? Nie mogę chodzić na jogę bo nie przeczytałem Mahabharaty? Nie mogę stosować koncepcji przeznaczenia, bo nie jestem ochrzczonym kalwinistą?
  • Odpowiedz
  • 8
@swiadomy_anakolut Przekręciłeś to.

Jeśli jest sobie katolik u którego sam Jezus z Nazaretu wyśmiał swoich uczniów gdy ci sugerowali, że jakichś ludzi spotkało coś złego bo byli grzesznikami, oraz gdzie jednym z ważniejszych elementów tej religii jest to, że ludzie nie dostają tego na co zasłużyli (bo na zbawienie nie można sobie zasłużyć). To kiedy ten katolik mówi coś o karmie to jest to jasnym znakiem, że wcale nie jest katolikiem,
  • Odpowiedz
Tak samo z ateistami

@SoplicaTadeusz: Nie rozumiem. Bycie ateistą wg Ciebie automatycznie powoduje u człowieka niemożność stosowania różnych idei? Ateista nie wierzy w boga i tyle. Może wierzy we Wróżkę Zębuszkę, rząd światowy albo wolny rynek. To się nijak nie kłóci.

bo na zbawienie nie można sobie zasłużyć

No to Ty tak uważasz. Było wielu wpływowych teologów i grupy religijne, które uważały inaczej. I podobnie jak z wiarą w karmę, póki co
  • Odpowiedz
(bo na zbawienie nie można sobie zasłużyć

@SoplicaTadeusz: A od kiedy to? Czy aby całe chrześcijaństwo i Kościół nie skupia się na wpajaniu ludziom zasad, których powinni przestrzegać, aby być zbawionymi? Tu masz analogię do karmy właśnie.
  • Odpowiedz
Co to za pokraczna moda na jakieś hinduskie karmiczne przesądy szerzy się w naszym kraju od kilku lat?

@SoplicaTadeusz: Panie tyś to chyba młody, bo ja o tym, że karma wraca to słyszę już od 30 lat i to jest po prostu zwykłe powiedzonko, które się u nas przyjęło i założę się, że ogromna liczba osób, które go używa nawet nie ma pojęcia, że pochodzi to z jakiejś religii.
  • Odpowiedz
po prostu od lat już czegoś takiego nie ma

@Cre1q: Nie ma patriarchatu? Mówisz to w kraju, w którym ostatnio kobieta była głową państwa ponad 400 lat temu i w którym panuje religia dopuszczająca do władzy tylko i wyłącznie mężczyzn? W każdej polskiej wsi i mieście ludzie klękają co niedzielę przed księdzem - facetem, a nigdy kobietą. Na banknotach są tylko faceci, 70% posłów to faceci, 8 z 10 prezesów
  • Odpowiedz
@swiadomy_anakolut: ja ci powiem coś lepszego w tym kraju panuje matriarchat. Kobieta ma status świętej i nietykalnej. Drugie najpopularniejsze dewocjonalia w tym kraju poza krzyżem to Matka Boska a w tym kościele który jest już praktycznie nie uczęszczany są same stare baby. Akcja z banknotami jest kompletnie nie istotna Niemcy np mają architekturę no i co a z tymi posłami to też jest tak że po prostu mniej bab się
  • Odpowiedz
@swiadomy_anakolut: i na koniec mam dla ciebie najlepsze jeden z największych konfliktów w tym kraju czytaj aborcja go konflikt stare kontra młode baby. Te młode chcą nie ponosić żadnych konsekwencji swojego frywolnego życia a te stare z kościoła im mówią że mają się uderzyć w głowę
  • Odpowiedz
  • 2
@wstanczyk Od zawsze. Zgodnie z katolicką doktryną na zbawienie człowiek nie może w żaden sposób zasłużyć, a wszystko odbywa się za pomocą łaski. Nie ma tabeli dobrych uczynków ma podstawie której św. Piotr wpuszcza do nieba
  • Odpowiedz
w tym kraju panuje matriarchat. Kobieta ma status świętej i nietykalnej

@Cre1q: Matriarchat – hierarchiczny ustrój społeczny i polityczny, w którym władzę sprawują kobiety. Na podstawie czego uważasz, że w Polsce władzę sprawują kobiety? Podaj jakieś liczby, fakty, żeby to uzasadnić. Wszelkie znaki na niebie i ziemi temu przeczą. Rządzi nami facet premier, prezydent premier, 100% biskupów bardzo wpływowej religii w Polsce - katolicyzmu, to faceci, 70% posłów to faceci,
  • Odpowiedz
Od zawsze. Zgodnie z katolicką doktryną na zbawienie człowiek nie może w żaden sposób zasłużyć, a wszystko odbywa się za pomocą łaski.

@SoplicaTadeusz: Z całym szacunkiem, ale pomyliło ci się coś kolego.

Nie ma tabeli dobrych uczynków ma podstawie której św. Piotr wpuszcza do nieba

Za to jest tabela złych uczynków i stwierdzenie, że jeśli ich nie popełniasz (albo popełniasz, ale się wyspowiadasz), to masz bilet do nieba. Chociaż te
  • Odpowiedz
Od zawsze. Zgodnie z katolicką doktryną na zbawienie człowiek nie może w żaden sposób zasłużyć

@SoplicaTadeusz: Zgodnie z obecną doktryną. Były wpływowe ruchy, np. pelagianizm, które dowodziły czegoś zupełnie innego. Przegrali walkę o swoje racje i KK zabarykadował się na stanowisku, że zbawienie to tylko kwestia boskiego widzimisię. Musieli parę wieków później zrewidować ten pogląd, kiedy to w wyniku reformacji na znaczeniu zyskał pogląd, wynikający dość logicznie z powyższego,
  • Odpowiedz