Wpis z mikrobloga

Cześć,

Stolica Albanii Tirana to jedno z bardziej niedocenianych, moim zdaniem miast w tym kraju, a jej burzliwa historia wręcz zachęca do odwiedzenia i poznania jej bliżej.
Po pierwsze to muzea i obiekty z okresu reżimu Envera Hodży jak:
☑️ BunkArt 1
☑️ BunkArt 2
☑️ Muzeum Dom Liści
☑️ Piramida

A także nowoczesne obiekty typu stadion AirAlbania, polskie akcenty w Tiranie jak pomnik papieża Jana Pawła II czy Fryderyka Chopina, oraz miejsca, gdzie można smacznie zjeść. A obok Tirany czeka piękne jezioro Bovilla, które warto zobaczyć.

Więcej w znalezisku, do którego zapraszam.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi znaleziskami to zapraszam do śledzenia hashtagu #szalonewalizki

Jeśli masz ochotę postawić mi przysłowiową kawę to kliknij w link

Dzięki :)

#tirana #albania #podroze #podrozujzwykopem #balkany #turystyka
SzaloneWalizki - Cześć, 

Stolica Albanii Tirana to jedno z bardziej niedocenianych, ...

źródło: DSC03186

Pobierz
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
@SzaloneWalizki: Dziwi mnie, że tak malo mówi się o Albanii. Swego czasu to była europejska Korea Północna do kwadratu, a chwilę potem państwo mafijno-nacjonalistyczno-terroystyczne, które w zamian za pogonienie Serbów wkupiło się w łaski zachodu. Państwo cholernie biedne bez jakiegokolwiek potencjału gospodarczego, a jednak stężenie Mercedesów na m2 większe niż Stuttgardcie. Sami Albańczcy też przedziwna nacja, ni to Grek ni to Turek. Niby muslimy, ale to bektaszyci którzy muchy by
  • Odpowiedz
@eeehhh: a o czym tu mówić? co do mercedesow to lokals mi mówił, że je kupują bo mają mocne silniki, no i w dużej mierze żeby się pokazać. Mogą żyć w ruderze, ale na podjeździe będzie stał jakiś dobry samochód xd ot taka mentalność.
  • Odpowiedz
@picasssss1: No tak, bo inne marki mają słabe silniki i co to za prestiż, skoro wszyscy tym jeżdżą xD Z jakiegoś powodu je kochają jak w Polsce się kocha Paska w TDI i to też jest ciekawe.

O tym mówić, że jakby się im przypatrzeć to naprawdę sporo europejskich krajów na tle Albanii jest po prostu nudna. Co ciekawe, nawet turystycznie zaczęli podbierać Chorwacji masę ludzi. Do tego trzeba dołożyć
  • Odpowiedz
@SzaloneWalizki: Mirki, byłem tam w 2018 roku autostopem, znam miejscówkę na piwko, gdzie stawiając dwa można wyrwać studenki na cały weekend :D Generalnie bardzo popularnym zjaiskiem jest tam kupowanie małzenstw z europejyczykami, aby dostać euro passport. Pare lat temu bogatsze rodziny, płaciły 10 tys dolarów dla mężczyzn, które wezmą je córki
  • Odpowiedz
byłem w tiranie jeden wieczór i totalnie nic szczegolnego. ogolnie albania jest przereklamowana moim zdaniem, podczas gdy obok jest cudowna czarnogóra
  • Odpowiedz