Wpis z mikrobloga

Dlaczego bułki z reguły są lepsze w smaku niż chleb?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jmuhha: Podejrzewam, że mają więcej cukru. Dobry chleb może być lepszy, ale w taki inny sposób. Bułki chce się wpieprzać jak słodycze.
  • Odpowiedz
@jmuhha: Większa efektywna powierzchnia styku skórki z powietrzem sprawia, że są bardziej "aromatyczne", tzn bardziej działają na nasz zmysł smaku i węchu, stąd złudzenie, że są bardziej "chlebowe".
Po drugie są krojone na bieżąco i zjadane w całości, nie ma zjawiska zwietrzenia pieczywa w trakcie przechowywania, co ma miejsce w przypadku chleba, zwłaszcza krojonego
  • Odpowiedz
@jmuhha: nie są, po prostu chleb jest bardziej powszedni - kiedy jadałem regularnie tylko bułki na śniadanie/kolację, to chleb zaczął mi smakować bardziej. To samo zjawisko zachodzi przy smarowaniu masłem i margaryną - smakuje bardziej ta, której nie używasz na co dzień.
  • Odpowiedz