Wpis z mikrobloga

@tojapaweu: dużo, 660 dni, bo przez długi czas korzystałem z tego "jak wszyscy" - ot 5-10 minut żeby streak nabić i z bani. Od jakiegoś czasu przerabiam cały unit w dzień, góra dwa i efekty są dużo lepsze i w takim tempie to cały kurs na B2 można skończyć w rok-półtora. Szkoda, że nie robiłem tak od początku.
Mojej mamie zainstalowałem żeby uczyła się angielskiego, napieprza ostro dzień w dzień
  • Odpowiedz
@tojapaweu: Jak zrobię dziś lekcje to będę miał streak 811 dni. W duo jestem mniej więcej w połowie kursu po angielsku.

Garść informacji:
- mi zawsze nauka języków szła ciężko
- na początku października zeszłego roku zgadzałem się z chłopakiem co też się uczył hiszpańskiego. Od tamtego czasu staramy się raz w tygodniu spotykać w kawiarni w ramach nauki hiszpańskiego. I już na pierwszym spotkaniu jakoś się tam udawało nam rozmawiać -
  • Odpowiedz
@venomik: Robi po ponad 2000 xp dziennie bez busterów, wkręciła się bardzo. Cały czas siedzi w diamentowej lidze starając się być zawsze na pierwszym miejscu xD No i to angielski, więc w zasadzie nie ma gramatyki. U mnie we francuskim guidebook przy każdym unicie tłumaczy jakieś nowe zagadnienie gramatyczne, jak sprawdziłem jak to wygląda w angielskim, to tam nic nie ma.
  • Odpowiedz
na początku października zeszłego roku zgadzałem się z chłopakiem co też się uczył hiszpańskiego. Od tamtego czasu staramy się raz w tygodniu spotykać w kawiarni w ramach nauki hiszpańskiego

@venomik: fiu fiu, lepsze niż Tinder xD
  • Odpowiedz
@tojapaweu: szczerze, to niewiele to daje w stosunku do poświęconego czasu. Największym problem jest mówienie, bo tam uczysz się pisania i słówek, samego mówienia jest niewiele. O wiele lepiej sprawdzają się lekcje z native speakerami ~40zł/h a daje to o wiele lepsze, realne rezultaty przez ekspozycje na konwersacje. Ćwicząc lata na duolingo może dogadasz się z dzieckiem, ale zapomnij o small talku bo ilekroć będziesz mieć ekspozycję na język którego
  • Odpowiedz
@pasiaty: Duolingo oznacza w aplikacji jaki materiał pokrywaja kolejne sekcje - czy są z zakresu A1, czy już A2, etc. Na ile widzę robi to całkiem poprawnie.
ALE
oczywiście nie oznacza to, że jak Twój obecny materiał jest już z zakresu B2, to umiesz juz ten język na poziomie B1. Bo to by oznaczało, że:
- pamiętasz wszystko czego się nauczyłeś
- opanowałes jakoś mówienie i
  • Odpowiedz
@_____________________: Wow, native speaker jest lepszy niż darmowa/pół darmowa apka. Szok i niedowierzanie ;]

A z tym fragmentem to już trochę odlecialas:

Ćwicząc lata na duolingo może dogadasz się z dzieckiem, ale zapomnij o small talku bo ilekroć będziesz mieć ekspozycję na język którego uczysz się latami, poczujesz się jak debil.

fiu fiu, lepsze niż
  • Odpowiedz
@_____________________: jedną z największych zalet duolingo jest to, że uczę się ile chcę i kiedy chcę. Mam napięty grafik to pouczę się 15 minut, mam czas to pouczę się 2 godziny. Mam ochotę to uczę się o 7 rano zanim się zcwyra zwklekę, albo o 1:00 w nocy jak mam ochotę. A jak już skonczę cały kurs na Duo, będę znał kilka tysięcy słów i zasady gramatyczne, to wtedy będzie
  • Odpowiedz
Realnie nauczył się ktoś z was języka obcego od 0 dzięki #duolingo?

@tojapaweu: Na początku najlepiej wkuć na blachę 100-200 najpopularniejszych słówek w danym języku. Zrobisz to w kilka dni a potem będziesz mógł pomijać te nudne pierwsze lekcje z duolingo.
No i najważniejsze to nie robić jednej lekcji dziennie żeby nabić streaka tylko od razu lecieć cały rozdział. Rozdziały można tez pomijać testami i się nie
  • Odpowiedz