Wpis z mikrobloga

Mam w laptopie ekran 1600p 165hz ze specyfikacją która raczej nie radzi sobie z taką rozdzielczością. Jeśli w grach ustawiam zazwyczaj FHD powinienem również zmienić natywną rozdzielczość, czy nie ma to kompletnie znaczenia? #pcmasterrace
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

powinienem również zmienić natywną rozdzielczość

@XNiemcu: nie da się zmienić natywnej rozdzielczości, chyba że wymieniając ekran.
  • Odpowiedz
@XNiemcu: tak jak @kromeczek mówi, teoretycznie idealnie jak rozdziałka na połowę będzie to pixel w pixel, czyli w twoim wypadku zamiast 1600x900 dasz 800x450, czyli bagno:D tyle teorii, raczej skalowanie doradzam, jakieś FSR, XeSS czy DLSS jak masz RTXa
  • Odpowiedz
@maniel: gość ma 1600p zamiast 1080p, to tak w poziomie będzie bardzo dużo pixeli, chyba też nie 16:9 tylko 16:10, to rozdziałki do grania to będą 800p(trochę więcej niż 720p) 1200p( trochę więcej niż full hd), 1600p czyli natywna, identycznie mam w Lenovo legion go i gram zwykle na 800p bo mały ekran, na laptopie 1200p będzie okej chociaż w zależności od bebechów też może mieć problem
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@maniel myślałem że określenie xxxP nawiązuje do tej drugiej wartości czyli 1920x1080p= 1080p. U siebie mam 2560x1600px

@kromeczek Tak, to 16:10.

Co prawda wiele tytułów spokojnie ogarnia 1600p, ale problemem jest tylko 8gb vramu w 4070 i często jest tak że przy wyższych detalach chrupie. Z kolei wolę grać na wysokich/najwyższych w 1080p niż na średnich w 1600p. Stąd właśnie zastanawiam się czy jeśli windows daje możliwość zmiany rozdzielczości to
  • Odpowiedz
@XNiemcu: 1200p w zupełności wystarczy do grania, ewentualnie 1080p jak paski na górze i dole ci nie przeszkadzają. A ustawianie rozdzielczości windowsa chyba nie ma znaczenia bo gra w trybie pełnoekranowym i tak sobie sama ustawi (jak ustawisz np 480p i zrobisz alt tab to cały pulpit będzie w niskiej rozdzielczości i zmieni się po chwili w rozdzialke windowsa) fizycznie rozdzielczości ekranu nie zmienisz, w teorii fajnie jakby rozdzielczość gry
  • Odpowiedz
@XNiemcu: system zostaw jak jest bo to bez znaczenia, w grze fhd+ żeby uwzględnić 16:10 i będzie to wyglądało całkiem zacnie, gdybyś chciał iść do rozdzielczości o 4x mniejszej to będzie wyglądać tragicznie chociaż polecam sprawdzić też na pełnej rozdzielczości monitora na gorszych ustawieniach gry - być może będzie lepiej wyglądać przy tym samym fps ale to już do oceny.

Mam podobny dylemat z 4060 ale z drugiej strony cieszę
  • Odpowiedz
@XNiemcu: ta, p------o mi się:D dalej masz 1280x800, lepiej, może na 7 calach handhelda do by wyglądało, ale nie wiem jak na lapku, dalej zalecam skalowanie
  • Odpowiedz