Wpis z mikrobloga

Dobra Mirki i Mirabelki, zamierzam się oświadczyć, długo już jesteśmy ze sobą, wizja przyszłości podobna, podobne podejście do życia itp. Teraz rozglądam się za pierścionkami, zastanawiam się jakie są patenty, aby mimo wszystko nie przepłacać.

Znam preferencje mojej wybranki jej styl to pierścionek z żółtego i białego złota z brylantem. Wstępnie znalazłem coś, co mi się podoba (przykład poniżej), ale chciałbym zapytać Was o kilka rzeczy:

1) Gdzie najlepiej kupić pierścionek zaręczynowy? Chciałbym mieć pewność co do jakości i ceny, ale jednocześnie nie przepłacać.

2) Na co zwrócić uwagę przy zakupie pierścionka? Czego nie pominąć, by mieć pewność, że jest to dobra inwestycja (np. próba złota, jakość brylantu, certyfikaty)?

3) Czy są jakieś sprawdzone sklepy internetowe, które oferują pierścionki w dobrej cenie? Apart podobno ma spore marże.

4) Co sądzicie o zakupie pierścionka z biżuterii online? Czy mieliście z tym doświadczenie i jakieś rady?

Jak najlepiej porównać ceny i jakość? Może znacie jakieś narzędzia lub metody, które pomogą mi znaleźć najlepszą ofertę?

#pytanie #pytaniedoeksperta #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #niebieskiepaski #rozowepaski #finanse #pieniadze #zloto #zwiazki #malzenstwo #feels
OwyBEB - Dobra Mirki i Mirabelki, zamierzam się oświadczyć, długo już jesteśmy ze sob...

źródło: Zrzut ekranu 2025-04-01 154159

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@OwyBEB polecam Seb’s Jewellery z wykopu :) mam zrobiony u niego pierścionek zaręczynowy i obrączki. Wyszło taniej niż w Apartach czy innych takich a jednocześnie są idealnie zrobione pod zamówienie.
  • Odpowiedz
@OwyBEB: Potwierdzam to co napisał @pietryna123 Apart, Kruk i tym podobni jubilerzy z galerii handlowych maja bardzo wysokie ceny a do tego sprzedają kamienie słabej jakości. Raczej unikaj. Ja też kupiłem przez net w Diamanti, wszystko wyszło super i polecam. Poczytaj troche o diamentach i ich klasach żebyś świadomie decydował się na konkretny kamień.
  • Odpowiedz
@OwyBEB: próba najsensowniejsza to 585 - dobry stosunek zawartości złota do wytrzymałości dla noszącego i plastyczności dla wykonawcy.
Reszta - dowolnie. Z reguły w sieciówkach jest szybciej, ale też większa masówka. Lata temu np. białe złoto miewało żóltawy odcień przykrywany rodowaniem (rodowanie się ściera, ale spokojnie można odświeżać) w jednej z sieciówek, nie wiem jak jest teraz. Wzór masz taki, że w sumie to obojętne na co się zdecydujesz. Na
  • Odpowiedz
@OwyBEB a jakie duże miasto masz blisko? Możesz wrzucić jeszcze raz post i otagować to miasto, może ktoś Ci polecić sprawdzonego jubilera (jeżeli nie chcesz kupować przez neta, ja wolałem sobie obejrzeć jak to wygląda na żywo)
  • Odpowiedz
@OwyBEB: jesli traktujesz zakup pierscionka jako inwestycje to Ci odrazu mowie, ze przeplacasz i to mocno. Kupisz pierscionek za 2000 zl a nie dostaniesz za niego nawet tysiaka.
Ja tez nie polecam te duze marki ze wzgledu na ich wysokie marże. Poszukaj na necie i zobacz cenowo jak wychodzi
  • Odpowiedz
  • 0
@macjaos: Słowo "inwestycja" jest tutaj zdecydowanie nad wyrost. Raczej chodzi, aby w kwocie którą chcę przeznaczyć znalazł dokładnie to co mnie interesuje, a co będzie się podobać mojej partnerce.
  • Odpowiedz
@OwyBEB: no to jak chcesz w danej cenie wiekszy diament to odpadaja te duze sklepy ktore widzisz w galeriach,
Ja kupowalem kilka lat temu ale kompletnie nie pamietam gdzie, napewno nie w sieciowkach, pamietam tylko ze jest ciagle w dobrym stanie i byl w zdecydowanie nizszej cenie niz sieciowkowe
  • Odpowiedz
@OwyBEB: przejdź się po no name jubilerach w twoim mieście, porównaj ceny i wybierz coś sensownego- próba 585, a na diament najlepiej certyfikat od gemologa (dołączany do pierścionka), będziesz wiedzieć, że nie oszukali Cię na kamieniu. cechy diamentu to 4C- karat (masa, dla mniejszych niż 0,5 raczej nie wystawiają certyfikatów), czystość najlepiej pomiędzy VVSI (drożej ale bez pęknięć) do VSI (gorszych nie bierz), barwa najlepiej D do G, szlif very
  • Odpowiedz
@vieniasn: dokładnie od siebie zawsze polecam jubilera w budynku gdzie kiedyś było Tesco na długiej we Wrocławiu, w sieciowych była marża wysokości 100 procent
  • Odpowiedz
@OwyBEB: polecam lokalnego jubilera jakość będzie dużo lepsza od aparatu i kruka a cenowo korzystniej( próba 585). Z internetowych to polecam Marko (są też na allegro) bardzo dobry stosunek ceny do jakości.
Co do ceny - zależy jakiś masz budżet. Jeśli masz normalną różową to czy dostanie pierścionek z diamentem czy z cyrkonią nie powinna marudzić - i tak na pierwszy zrzut jest to nie do rozróżnienia jak nosi tylko
  • Odpowiedz