Wpis z mikrobloga

5 lat więzienia i 10 lat zakazu prowadzenia pojazdów xD

I tłumaczenie

Oskarżony jest osobą uzależnioną od social mediów

^ słowa prokuratora, a nie adwokata XD

To jak Matecki wróci do Polski to strzelam, że dostanie 7.5r więzienia za zabicie rodziny.

Jak ktoś planuje kogoś pozbawić życia, to najlepiej na wypadek samochodowy. To przecież nawet już nie jest śmieszne.

Update:
PRZEPRASZAM. Pomyliłem się xD Jest jeszcze gorzej. Prokurator zarządał 5 lat Co oznacza że ostatecznie może być jeszcze mniej!

I mówcie mi dalej, że plecy nie są bardzo ważne...

#polska #polskiedrogi #samochody #motoryzacja #prawo #j--------e
new-object - 5 lat więzienia i 10 lat zakazu prowadzenia pojazdów xD

I tłumaczenie
O...

źródło: image

Pobierz
  • 64
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@new-object: no troche malo, ale rodzina ponoc wyrazila ulge. Plus taki, ze jako adwokat jest on zasadniczo skonczony. Sąd dyscyplinarny zawiesil mu raz prawo do wykonywania zawodu na rok i 4mies, potem znowu za nieplacenie skladek, odebrano mu mozliwosc patronatu nad aplikantami, jak jeszcze dostanie prawomocny wyrok, to ogolnie ta sciezka zawodowa zamknie sie przed nim bezpowrotnie.
  • Odpowiedz
  • 20
@pasta_alla_carbonara: jaki skończony. Genialna reklama dla niego, że z takiego bagna potrafił się wybronić.
Do tego przestępstwo nieumyślne, więc sąd dyscyplinarny klepnie, że nadal może pracować. Adwokatem może nie będzie, ale radcą prawnym.
  • Odpowiedz
@new-object: nie trzeba być prawnikiem, żeby się wybronić, znam gościa, który mając 1,6 promila (po kilku godzinach od wypadku) zabił rowerzystę, uciekł, dostał 5,5 roku, mógł wyjść po 3 latach, ale nie chciał, wstydził się wrócić do domu, wyszedł po 4 latach, a po kilku miesiącach wyjechał na stałe za granice
  • Odpowiedz
@new-object:

W orzeczeniu ze stycznia 1933 r. uznał, że przez „osobę nieskazitelnego charakteru”, która może zostać wpisana na listę adwokatów, należy rozumieć osoby nie tylko niekarane za czyny hańbiące lub antyspołeczne, lecz posiadające ponadto nieprzeciętne kwalifikacje etyczne.

A sąd wyscyplinarny wymierzyl mu kare za tego tweeta o trumnie na kółkach już (doczytalem, ze przedluzyli mu z 16mies na 24), on sam z niczego sie nie wybronil, bo do reprezentowania siebie
  • Odpowiedz
  • 1
Przestępstwo nieumyślne: W przypadku nieumyślnego spowodowania wypadku, np. z powodu chwilowej nieuwagi, sądy dyscyplinarne mogą uznać, że czyn ten nie narusza godności zawodu radcy prawnego. Przykładem jest orzeczenie Okręgowego Sądu Dyscyplinarnego z 22 października 2018 r., gdzie radca prawny został uniewinniony od zarzutu naruszenia godności zawodu po nieumyślnym spowodowaniu wypadku drogowego .​

@pasta_alla_carbonara:
  • Odpowiedz
Przestępstwo nieumyślne: W przypadku nieumyślnego spowodowania wypadku, np. z powodu chwilowej nieuwagi, sądy dyscyplinarne mogą uznać, że czyn ten nie narusza godności zawodu radcy prawnego. Przykładem jest orzeczenie Okręgowego Sądu Dyscyplinarnego z 22 października 2018 r., gdzie radca prawny został uniewinniony od zarzutu naruszenia godności zawodu po nieumyślnym spowodowaniu wypadku drogowego .​

@new-object: to ze tak raz zostalo zasądzone, nie znaczy ze bedzie teraz, w Polsce nie ma prawa precedensu.
  • Odpowiedz
  • 0
@new-object: to ze tak raz zostalo zasądzone, nie znaczy ze bedzie teraz, w Polsce nie ma prawa precedensu. Wg mnie to jest zbyt medialna sprawa, plus juz go kilkukrotnie dyscyplinarnie prawomocnie ukarano.

@pasta_alla_carbonara: może bym tobie zaufał i uwierzył, ale później patrzę za okno, i to Polska. Jeśli za zabicie 2 lat dostanie tylko 5 lat, to uważam że ta sprawa to będzie tylko formalnością.
  • Odpowiedz
@new-object: no ja wierze, nic innego mi nie zostało ;) Ale tutaj akurat licze na medialnosc sprawy i najwyzsza instancje, bo jak bedzie 5lat to sie odwola obrona, jak mniej to miejmy nadzieje prokurator. Gorna granica za spowodowanie wypadku ze skutkiem smiertelnym to 8 lat, a zmiany kwalifikacji czynu raczej nie bedzie.
  • Odpowiedz
@new-object: A to wiadomo, że był winny czy to dalej rzucanie oskarżeń na wiatr?

No i za co taka kara? Jeśli w jego krwi wykryto śladowe ilości dragów, które nie wskazywały, że jechał pod wpływem, więc był to wypadek jak każdy inny.
  • Odpowiedz
@cwlmod:Oho, obronca patokierowcow czujny na posterunku. Niewinny UMYŚLNIE zjechal na przeciwlegly pas przez podwojna ciagla, zrobil dzwona z samochodem jadacym w przeciwleglym kierunku, 2 osoby zginely. Po czym beszczelnie pisal na soszal mediach, ze to ich wina ze nie zyja, bo jechaly starym samochodem.

Faktycznie, wypadek jak kazdy inny. Normalnym jest wyprzedzanie na podwojnej ciaglej i spowodowanie smierci 2 osob przez wlasna bute i debilizm
  • Odpowiedz
Oho, obronca patokierowcow czujny na posterunku

@pasta_alla_carbonara: To chyba o sobie piszesz xD

Niewinny UMYŚLNIE zjechal na przeciwlegly pas przez podwojna ciagla, zrobil dzwona z samochodem jadacym w przeciwleglym kierunku, 2 osoby zginely.

Ja czytałem, że to wcale nie jest pewne i że jest duży problem z ustaleniem
  • Odpowiedz