Wpis z mikrobloga

Mam pytanko odnośnie dronów, generalnie najchętniej w konktekście DJI MINI 4 Pro.
Uprzedzając pytam troche bardziej z ciekawości, zamierzam latać głównie na "zadupiach", czy w jakichś odludnych miejscach za granicą, nie interesuje mnie za bardzo latanie w strefach gdzie nie można. Załóżmy, że Mini 4 został przeklasyfikowany na C1, mówimy o lotach w podkategorii A1/A3
1) Jakie informacje wysyłane są w RemoteID?
2) Czy telemetria jest zapisywana gdzieś w danych historycznych, że np. ktoś może sobie sprawdzić, ze przekroczyłem maksymalną wysokość?
3) Czy dron / kontroler / aplikacja w jakikolwiek sposób wysyłają gdzieś te dane na jakiś zewnętrzny serwis?
4) Co się dzieje jeżeli chce się wznieść powyżej 120m? Czy dron to zablokuje, zapisze w jakichś logach coś w stylu "incydent"?
5) Co się dzieje jak ktoś zgłasza czyjś lot przez CoTuLata? Jak ktoś to później weryfikuje?
6) Gdybym miał sąsiada, który uciążliwie lata mi nad domem co mogę z tym zrobić?

Zamierzam się trzymać przepisów, ale też nie ukrywam, że perspektywa wylotu ponad 120m gdzieś u mnie na wiosce jest dość ciekawa. Zastanawiam się na ile to jest przypałowe.

Jestem nowicjuszem jakby co - drona jeszcze nie odpakowałem, zrobiłem kurs oraz egzamin A1/A3 ale muszę sobie to wszystko jeszcze poukładać w głowie.

#drony #dji
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

1) serial, pozycję pilota i drona
2) to zależy kto nasłuchuje, jak już to tylko w pobliżu lotnisk i krytycznych miejsc
3) dji zapisuje loty, jak masz sync to wysyła na serwery dji
4) nic się nie dzieje, dron nie wie czy masz uprawnienia, poza tym można wlecieć na szczyt góry, która od startu będzie +300m, a nad terenem to będzie 10m.
5) pewnie mało kto zgłasza, bo trzeba potwierdzić telefonicznie z
  • Odpowiedz