Wpis z mikrobloga

Bank mi poleca fundusz, ale sobię życzy 2% rocznie wzrostu i 1,5% za wpłatę. Jest to dość dużo i szukam czegos na własną rękę, platformy do inwestycji. Jestem zainteresowany czymś o niedużych wahaniach i dlugoterminowym, tak na 5lat+. Dlatego też odpadają akcje i analiza rynku, a pewnie najlepiej wyjde na funduszach zarządzanych lub pasywnych + etf.
Jaką platformę polecacie?

#gielda #fundusze #inwestycje #etf
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Desire22: może wystarczą Ci obligacje skarbu państwa?
A jak chcesz większe ryzyko to XTB i tam kupować ETFy.
W obecnym momencie nie ma sensu się bawić w fundusze inwestycyjne jak masz taki łatwy dostęp do tylu etfów. Z etfów poszukaj sobie takiego co inwestuje w cały świat, albo cały świat minus ameryka, albo takiego co skupuje obligacje państw rozwiniętych czy coś. Tam już od wyboru do koloru.
  • Odpowiedz
  • 0
@KishonaKapusta Chciałem zostawić troche kasy w funduszach skupionych na Europie, bo inflacja jako tako spada + stopy są wysokie i będą sobie teraz powoli opadać, czyli fundusze inwestycyjne powinny iść w górę. Teraz jak myślę to chce to podzielić i zobaczyć jak to będzie sobie pracować.
  • Odpowiedz
@Desire22: mi też proponował. Te fundusze sobie możesz w google znaleźć. Sprawdziłem 10 dostępnych i tylko jeden miał lepszy wzrost przez ostatnie 5 lat względem S&P500. Za to wcześniej był mocno na minusie.

Ale "do your own research". Porównaj sobie wyniki funduszy z S&P500 albo z FTSE All-world. Chcesz bezpieczniej - to wrzuć 2/3 w obligacje skarbowe, resztę w jakiegoś ETFa.

Edit: doczytałem, że myślisz o Europie - to poszukaj
  • Odpowiedz
2% rocznie wzrostu i 1,5% za wpłatę

@Desire22: W horyzoncie 5 lat oddasz funduszowi / bankowi ok. 11,5% zainwestowanego kapitału za frajer. Kup sobie sam ETFa na indeks akcyjny typu all-world i obligacje, proporcje dobierz względem twojej tolerancji na ryzyko.

Ja do obligacji polecam konto w banku Pekao, interfejs do obligacji jest dużo przyjemniejszy niż w PKO BP. I można wszystko ogarnąć przez internet, bez wizyty w oddziale.
  • Odpowiedz
Nie wiem, tyle opcji do inwestycji to chce wszystkiego po trochu.

@Desire22: Ale to nie znaczy, że we wszystko musisz ładować pieniądze jak głupi. Fundusze zostały wymyślone po to, żeby banki zarabiały pieniądze, a nie Ty. Poszukaj dobrych etfów i zostaw fundusze jak Ci mirki radzą
  • Odpowiedz
polecasz coś do EFT fajnego i przejrzystego?

@Desire22: Nie do końca wiem, o co konkretnie pytasz. Fajną polską przeglądarką ETFów jest https://atlasetf.pl/ Polecanym maklerem jest XTB.

Z polecanych przeze mnie konkretnych ETFów:
1. Vanguard FTSE
  • Odpowiedz