Wpis z mikrobloga

Mam kablową instalację na 4 telewizory podpinane równolegle (wszystkie kable spotykają się w jednym miejscu, teraz muszę je jakoś pospinać). Dodatkowo mam zamiar podpiąć 2 anteny (satelita i do TV naziemnej) i będę musiał skorzystać ze zwrotnicy.

Ktoś wie na co zwrócić uwagę? Z tego co widziałem to splitery antenowe mają wejście na jedną antenę (a ja mam 2 anteny) i kilka TV

Będzie konieczność użycia wzmacniacza?

#remontujzwykopem #elektronika #telewizory #elektroda
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@zetisdead: zastanawiam się też czy będzie się dało puścić tylko jeden kabel z anteny satelitarnej, przecież musi być na to jakiś sposób żeby w takim miejskim bloku podpiąć do jednej "satelity" ze 100 dekoderów (nie moja sytuacja ale podaje przykład dla zobrazowania)
  • Odpowiedz
j, przecież musi być na to jakiś sposób żeby w takim miejskim bloku podpiąć do jednej "satelity" ze 100 dekoderów (nie moja sytuacja ale podaje przykład dla zobrazowania)

@concordxxx: ale w bloku to wygląda dokładnie tak jak na obrazku wyżej. Ba często jest jeszcze druga antena sat z kolejnymi 4 kablami żeby jeszcze astrę odbierać.

Jak zepniesz zwykłym spliterem to na drugim dekoderze sat będziesz mógł oglądać jakąś 1/4 wszystkich
  • Odpowiedz
  • 0
I czy będzie mi potrzebny jakieś urządzenie na końcu do rozdzielenia sygnału rtv/sat? tam gdzie telewizor mam zamontowane samo gniazdko typu F, a nie RTV/SAT
  • Odpowiedz
  • 0
ale w bloku to wygląda dokładnie tak jak na obrazku wyżej. Ba często jest jeszcze druga antena sat z kolejnymi 4 kablami żeby jeszcze astrę odbierać.

@wypokowy_expert: tutaj chodziło mi o to, że jak rozumiem te 4 kable są do 4 różnych dekoderów, więc w zasadzie wtedy z jednej satelity mogą korzystać 4 mieszkania, a to chyba raczej działa tak że jest jedna satelita na cały blok z której może
  • Odpowiedz
@concordxxx: te 4 kable do anteny sat są po to żeby każdy telewizor mógł niezależnie wybierać zakres częstotliwości (hi/lo),i polaryzację. Jak do anteny sat idzie jeden kabel, to wybór jest dokonywany w głowicy przy antenie a nie w multiswitchu i tylko jeden telewizor moze wybierać a reszta odbiorców jest na ten wybór zdana.
  • Odpowiedz
(a można się domyślić że te 100 kabli do satelity nie jest podpięte)

@concordxxx: no nie jest, z anteny sat masz 4 "ćwiartki" sygnału standardowy konwerter może jednym kablem na raz przesłać tylko 1 "ćwiartkę". Dlatego w instalacjach zbiorczych daje się konwerter quattro który 4 kablami przesyła do multiswicha jednocześnie wszystkie 4 ćwiartki - pełny syngał z 1 satelity. Potem można to już rozdzielać mustiwichami tak jak na obrazku wyżej
  • Odpowiedz