Aktywne Wpisy

mirko_anonim +56
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nie polecam życia na wsi xD
To za co najbardziej nienawidzę pochodzenia wiejskiego (mam już prawie 30 lat) to że tam nic nie ma. Standardowa ale biedna rodzina, na tle miasta powiatowego/większego to była bieda. 30km do miasta powiatowego, brak autobusów wieczorem/w nocy (teraz jeszcze mniej), bo tylko szkolne i tam koło 18 wracał ostatni). Zajęć pozaszkolnych nie było, żadnych dodatkowych aktywności też nie było. A nawet te
Nie polecam życia na wsi xD
To za co najbardziej nienawidzę pochodzenia wiejskiego (mam już prawie 30 lat) to że tam nic nie ma. Standardowa ale biedna rodzina, na tle miasta powiatowego/większego to była bieda. 30km do miasta powiatowego, brak autobusów wieczorem/w nocy (teraz jeszcze mniej), bo tylko szkolne i tam koło 18 wracał ostatni). Zajęć pozaszkolnych nie było, żadnych dodatkowych aktywności też nie było. A nawet te

MrBeast +249

źródło: GqQc4jKWgAANCML
Pobierz
Wyobrażacie sobie dzisiaj startować w branży od zera i szukać pierwszej roboty? xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Dzisiaj żeby dostać pierwszą robotę, na staż, entry level, jakiegoś pseudo juniora musisz mieć:
- wykształcenie wyższe IT, albo status studenta powyżej 3 roku;
- najlepiej 2 lata expa komercyjnego :D;
- umiejętność pyerdyliona technologii, których na oferowanym stanowisku nawet nie dotkniesz, ale po prostu gdzieś tam występują w projekcie;
- angielski na poziomie najlepiej biegłym :D
- po 4-7 etapów rekrutacji
Przy tym masz >100 kontrkandydatów z takimi lub lepszymi skillami i parametrami niż ty i na koniec ofertę śmieszno żałosnej pensji.
My jak się rekrutowaliśmy:
a: umiesz programować?
b: no coś tam się kodowało.
a: to napisz pętle, która odlicza od 1 do 100.
b: masz
a: ok. to co tam robiłeś na tej swojej hehe archeologii?
b: ale masz na myśli jak akurat byłem trzeźwy?
a: hehehehehe. A tak serio, kiedy możesz zaczynać?
b: od przyszłego miesiąca, bo w tym jeszcze sobie robię wakacje hehe.
a: ok, czy pensja <tu okolice 1,5-2x średnia krajowa> cię urządza?
b: na pierwsze 3 miesiące może być, potem się pogada o podwojeniu
a: hehehe dobra wariacie wyślemy ci umowę na maila do podpisania
b: narka
#pracait #programista15k #programista25k #programowanie
@ogrodniczekBezDoniczek: zjadłeś 5 zer.
@ogrodniczekBezDoniczek: bait juniora, tutaj się zdradziłeś. Żadnych umów na maila nie było, podpisywało się osobiście w biurze.
Co do reszty to w sumie się zgadzam, sam do pierwszej pracy miałem pętlę i jakieś łamigłówki logiczne, na start średnia krajowa.
2h rozmowa z dwoma seniorami, projektowanie na kartce, wzorce projektowe, SQL, optymalizacja, spring teoria, architektura jvm.
Potem 2h kodowania - tdd, bdd, concurency, refaktorong.
Potem godzina rozmowy z
@Romska_Palo_Ul_Laputa: chyba u ciebie na wsi w Polsce C.
Jak ja ze swojego zadupia dymałem do Warszawy na rozmowę o pierwszą robotę to podpisywałem umowę przez
@ogrodniczekBezDoniczek: To jest najlepsze. Ogłoszenie wprost na front- albo backend, ale w technologiach wrzucony Docker, Vagrant i Ansible, do tego oczywiście pełna znajomość oferty AWSa.
@ogrodniczekBezDoniczek: tak byłem rekrutowany na obecne stanowisko (wysokie).
Ale byłem z polecenia i wydaje mi się, że są zadowoleni.
Kiedyś to było normalne, że ktoś z trzyletnim doświadczeniem ma problem ze znalezieniem pracy?
@KlapekApokalipsy: No to coś jest grubo nie tak bo to znaczy że nie szanujesz siebie, swojego czasu i zdrowia psychicznego.
Ja nie mówię, że kiedyś było łatwiej czy że można w IT łatwiej ale że po prostu tak nie powinno być i nie powinno to być normą.W normalnym, szanowanym,
@enten: My mieliśmy w historii epizod, gdzie każdy miał jakiś egzamin zawodowy czy co tam potrzeba i pracował z określonymi stawkami. To raczej nie był owocny czas.