Wpis z mikrobloga

@presburger: każde rozszerzenie domeny ma swój konkretny cel. Dobrze, że pytasz, bo ludzie często o tym nie myślą, i lokalna firma z Pcimia kupuje np. domenę eu. Rozróżnienie jest generalnie takie jak podał @kidi1, ale są jeszcze lokalne, wszystko zależy od Twojego modelu. Ale na rynku polskim "peelka" IMHO jest najlepsza
  • Odpowiedz
@presburger: Czy na domenie jest jakaś witryna? Jeżeli nie to może ktoś jej nie opłaci i będziesz mógł ją zarejestrować po wygaśnięciu. Możesz wykupić na taką domenę opcję, aby w przypadku nieopłacenia mieć pierwszeństwo kupna.
Możesz też sprawdzić giełdy czy nie jest gdzieś wystawiona to może uda Ci się ją odkupić za jakąś drobną kwotę.
  • Odpowiedz
  • 0
@sohost: a mozna sprawdzic historie wlascicieli? zarejestrowana jest 2005 z tego co widze na whois, wygas 5-05, ale raczej znow ja opłacą, wiec nie wiem czy jest sens. com.pl tez mi pasuje tym bardziej ze to raczej mały projekcik az tak mi nie zależy, tylko chcialem zapytac czy dla polskiego klienta lepiej com.pl - ktore pomimo ze dluzsze to jakos tak przyjemniej brzmi, niż .eu - takie wrażenie odnosze.
  • Odpowiedz
@presburger: to zależy, czemu chcesz brać tą domenę. Jeśli nie myślisz w ogóle o SEO (teraz, czy w przyszłości) - bierz którąkolwiek. Jeśli jednak bierzesz pod uwagę jakieś działania - obie domeny należy sprawdzić (historia, staż w sieci, profil linków) i wtedy ewentualnie podjąć decyzję. W tym przypadku dobrze by było, gdyby to .eu była lepsza. Jeśli SEO nie ma dla Ciebie znaczenia - bierz eu - trochę krótsza, łatwiejsza
  • Odpowiedz
  • 0
@FilipTraum: slowo z ktorego jest utworzona pasuje do produktu, domena sklada sie z jednego wyrazu + koncowka. czyli wzialbys eu.. hmm... z uwagi na to ze nie jest to nic na duza skale, to moze jednak com.pl? gdzie mozna sprawdzic historie domeny orpocz whois? czy mowisz wlasnie o whois?
  • Odpowiedz