Wpis z mikrobloga

Tak wygląda mapa opadów w lutym i marcu tego roku. 3 dni deszczu w czasie dwóch miesięcy. Już nie mówiąc o śniegu.

O tej porze roku ziemia powinna być nasączona wodą z roztopów, i zwykle do tej pory była - teraz nie jest.
Dlatego, by zachować choć trochę wody w glebie:

Łapmy każdą deszczówkę, gromadzimy ją, retencjonujmy, zamiast od razu odprowadzać do kanalizacji deszczowej, rowów melioracyjnych, rzek.
Pozwólmy bobrom robić tamy w rowach i rzeczkach.
Chrońmy mokradła przed presją zabudowy, one są zasobnikiem z życiodajną wodą.
Zostawmy na ziemi opadłe liście, nie wygrabiajmy ich spod drzew.
Osłaniajmy odkrytą glebę wszelką dostępną ściółką.
Ograniczmy koszenie trawy do absolutnego minimum, 1-2 razy w roku. Nie kośmy w czasie suszy.
Sadźmy drzewa, chrońmy zadrzewienia śródpolne, zamiast je wycinać.
Postarajmy się zużywać mniej wody, a wodę szarą wykorzystajmy do podlania ogrodu

To wszystko ma znaczenie w skali dużej, zarządzanej przez górę, jak i w skali mikro, w każdym naszym domu, przez każdego z nas.

APOLL0 - Tak wygląda mapa opadów w lutym i marcu tego roku. 3 dni deszczu w czasie dw...

źródło: opady

Pobierz
  • 109
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Marek_Kodrat: Obszar Hiszpanii jest suchy - ale w efekcie jak im spada to tak, że zalewa wszystko. Tak dla porównania - u nas we wrześniu powódź zabiła 10 osób, a oni mieli w listopadzie takie deszcze, że w powodzi zginęło 230 osób.

I teraz znowu to samo - nagłe ulewy + przesuszona ziemia, i elo.
https://www.reuters.com/business/environment/torrential-rain-falls-spain-four-months-after-deadly-valencia-floods-2025-03-06/

in some areas 120mm had fallen in 12 hours and some weather stations had
  • Odpowiedz
@APOLL0: skoro systemowo wszyscy mają to w pompie to po co ja mam się tym stresować? To tak jak z demografią, jak jebnie to jebnie. Może właśnie musi żeby komuś się wyobraźnia załączyła.
  • Odpowiedz
  • 46
@APOLL0 przecież państwo od przynajmniej 100 lat robi wszystko co możliwe żeby wszelką wodę odprowadzić możliwie szybko do Bałtyku.

Więc chyba można w końcu ogłosić sukces?
  • Odpowiedz
Tak wygląda mapa opadów w lutym i marcu tego roku.

@APOLL0: Tak działa natura. Tak działa człowiek, który jest elementem natury. Na Ziemi wciąż jest w k---ę wody.
  • Odpowiedz
@Marek_Kodrat w Hiszpanii padało kiedy u nas było ciepło, zamiana była mas powietrza.
@APOLL0 masz rację z tymi liśćmi. Na zimę nie zbierałam zeby udawały śnieg, no i owady mogly zimować. I jak niedawno coś pozbierałam okazało się że pod spodem jest wilgotna ziemia. A tego deszczu też nie było dużo, w sensie że jedna beczka i ciut ciut. Z tego większość podlalam i troxhe zwierzakom zostawiłam i ptakom

Nawet
  • Odpowiedz
@Apdl

@APOLL0 przecież państwo od przynajmniej 100 lat robi wszystko co możliwe żeby wszelką wodę odprowadzić możliwie szybko do Bałtyku.

Więc chyba można w końcu ogłosić sukces?

I chcieli jeszcze więcej betonowac i regulować
  • Odpowiedz
@Mandarex: To znaczy m.in. to, że w każdym kolejnym roku musimy się liczyć z możliwością wystąpienia powodzi większej od tej z '97. Mieszkam we Wrocławiu, gdzie dopiero co mieliśmy powódź. A kiedy ostatnio była susza tysiąclecia? Media pięknie wyprały wam mózgi.
  • Odpowiedz