Zbliża się czas wymiany smartfona i mimo, że zawsze byłem samsungowy zastanawiam się czy nie spróbować iphona, którego jeszcze nigdy nie miałem. Obecnie mam galaxy s23 i chce zmienić albo na galaxy s25 albo iphone 16. Warto próbować z iphonem czy tylko będę się w------ł że to g**o i zaraz i tak wrócę do Samsunga 😁? #pytanie #smartfon #samsung #iphone #android #ios
Warto próbować z iphonem czy tylko będę się w------ł że to g**o i zaraz i tak wrócę do Samsunga 😁?
@przebrzydlak: w sumie to 2 rzeczy cię mogą wkurzać
1. nie da się instalować apek spoza app store (tzn. w teorii się da ale w praktyce to taka marna alternatywa) więc jak np. chcesz wrócić do poprzedniej wersji jakiejś apki albo pobrać apkę zbanowaną w Poslce to masz problem
@przebrzydlak: po przejściu na iphonea, jedyne co mnie denerwuje, to brak gestu wstecz z dowolnej strony. A poza tym, bardzo fajnie się użytkuje i nie planuje wrócić do androida jak na razie.
@przebrzydlak: Przeszedłem z S23 Ultra (i po kilkunastu latach korzystania z Samsungów od S10) na 16 Pro Max i jestem bardzo zadowolony. Tutaj wszystko działa, po prostu. Nie musisz się nad niczym zastanawiać. Większość apek jest pisana pod iOS, wiec ich integracja z systemem jest o wiele lepsza, ich jakość mam wrażenie też jest o wiele większa. Google Play to taki śmietnik w porównaniu do App Store. Mam wrażenie że
@przebrzydlak: sensowny konkurent dla s25 to iphone 16 ale w wersji pro
sam regularnie skaczę między różnymi telefonami i przy samsungu zawsze taka ulga, że wreszcie wróciłem do ich nakładki oraz androida, ale to już subiektywne
@przebrzydlak: Używałem obu systemów i android jest (jak dla mnie) po prostu prosty, bezduszny, techniczny. iOS ma fajne flow, dużo rzeczy da się zrobić praktyczniej, kreatywniej, wygodniej. Jest w tym jakaś nieokreślona frajda.
@glos_zenady: Skoro iOS jest wykastrowany to co można powiedzieć o andku gdzie naprawdę sporo rzeczy muszą rozwiązywać podejrzane apki od Pajetów i PingPongów, a czasem też trzeba się posiłkować opensourcowym F-Droidem bo od niefunkcjonalności i ilości reklam można kompletnie ochujeć xD
Takie mam po prostu subiektywne odczucie. Możesz mieć 200HZ i robić wszystko w ułamku sekundy, a samo user experience jest po prostu zerowe.
gdzie naprawdę sporo rzeczy muszą rozwiązywać podejrzane apki od Pajetów i PingPongów
@eeehhh: ale serio podasz jakieś przykłady czy tylko takie ślepe żale? akurat mi czegoś zazwyczaj brakowało w ios typu identyfikacja spamu czy prawie normalna klawiatura swiftkey/gboard
w kwestii reklam nie wiem w jakich aplikacjach Ci to przeszkadzało, ale wiem w jakiej mi - safari, gdzie bez płatnego adguarda ciężko przeglądać treści ale rozumiem że każdy ma inną tolerancję bólu. Każda inna
@daawidzior: Zamówiłem samsunga s25. Jednak stwierdziłem, że ios to taki system dla idiotów ;-) A tak bardziej poważnie, to muszę mieć większą swobodę w instalowaniu aplikacji spoza app store jak np. nagrywanie rozmów czy adblocki.
#pytanie #smartfon #samsung #iphone #android #ios
@przebrzydlak: w sumie to 2 rzeczy cię mogą wkurzać
1. nie da się instalować apek spoza app store (tzn. w teorii się da ale w praktyce to taka marna alternatywa) więc jak np. chcesz wrócić do poprzedniej wersji jakiejś apki albo pobrać apkę zbanowaną w Poslce to masz problem
2.
sam regularnie skaczę między różnymi telefonami i przy samsungu zawsze taka ulga, że wreszcie wróciłem do ich nakładki oraz androida, ale to już subiektywne
Kolejny też będzie ajfon
@eeehhh: na czym ta prostota polega względem ios, podaj przykłady
bo prędzej powiedziałbym o wielu rzeczach z ios że są proste wg mojego rozumowania, co wynika z tego jak są wykastrowane z funkcjonalności
Takie mam po prostu subiektywne odczucie. Możesz mieć 200HZ i robić wszystko w ułamku sekundy, a samo user experience jest po prostu zerowe.
@eeehhh: ale serio podasz jakieś przykłady czy tylko takie ślepe żale?
akurat mi czegoś zazwyczaj brakowało w ios typu identyfikacja spamu czy prawie normalna klawiatura swiftkey/gboard
w kwestii reklam nie wiem w jakich aplikacjach Ci to przeszkadzało, ale wiem w jakiej mi - safari, gdzie bez płatnego adguarda ciężko przeglądać treści ale rozumiem że każdy ma inną tolerancję bólu. Każda inna