Wpis z mikrobloga

Wiecie co jest najpiękniejsze w życiu w Polsce i w Unii Europejskiej

Możesz ją skrytykować i nie dodadzą Ci polonu do kawy
Nie odwiedza Cię funkcjonariusze (chyba że napisałeś groźbę karalną)

Pamiętajmy o tym, bo każdy wysryw jak to pieknie jest na wschodzie albo w Chinach w odwrotności by się nie zdarzył

#polityka
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gremlineq w chinach jest tak samo, możesz wszystko mówić o władzy, o ile to nie jest groźba karalna. Jedyną różnicą jest to, że jakikolwiek nieprzychylny komentarz jest już groźbą karalną ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@CrazyZdzich Nie boje. Ograniczenia wolności w Polsce i unii to fakt. A ja nie jestem śmieciem żeby udawać ze tego nie widzę. Pierwszy lepszy przykład.

Idziesz w weekend do komisu kupic 15 letniego passata. Pan w komisie mówi tobie ze niestety tylko przelew i zaprasza po odbiór w poniedziałek jak juz przelew sie zaksięguje. Dlaczego ? Bo w tym kraju firma nie moze przyjąć więcej jak 15,000zl gotówka. Rozumiesz. Uznaliśmy ze
  • Odpowiedz
@Furiat powiedz mi jakie są twoje propozycje na to aby urząd skarbowy mógł przeciwdziałać przestępczości jak umożliwiamy nieorganiczny obrót każdą ilością gotówki?
  • Odpowiedz
@Furiat niestety ale tu leży właśnie cała istota życia w społeczeństwie. Musisz oddać kawałek swojej wolności aby aparat państwa mógł zapewnić ci ochronę. Jedni powiedzą, że państwo powinno totalnie nie ingerować w prywatność czy ogólnie życie obywateli ale w takim przypadku nie ma narzędzi na przeciwdziałanie nadużyciom. Druga strona powie, że należy monitorować i kontrolować najwięcej jak się da bo „niewinny nie ma czego się bać”.
Różne państwa na świecie mają
  • Odpowiedz
@meh0wski Jeżeli chodzi o poziom wolności jednostki to mniej więcej USA/Szwajcaria.

Szczęście ludzi bo zapewne będziesz pił do jakiejs Skandynawii czy tam Japonii jest za mocno subiektywne i naciągane. Pytanie tez czy kraje o mocno ujemnej demografii na zasadzie ze jak nic nie zmienia to za 50 lat ich nie bedzie są szczęśliwe.
  • Odpowiedz