Wpis z mikrobloga

@Tagliacozzo Nie tylko stoją, ale i użyteczne.
Kilka lat temu wchodziłem klatką schodową na dach tego bloku i mi się kicha odezwała. Zboczylem od grupy i poszedłem do mieszkania gdzieś na 8 piętrze się wysrać. Normalnie na muszli siedziałem (oczywiście oddzielony chusteczkami) i ciekawym było uczucie, że może nikt nie siedział na tym kiblu 35 lat.
  • Odpowiedz
@dowujawafla: z jakością żywotności bloków jest tak że są dwa rodzaje bloków, takie budowane przez ludzi którzy później te bloki zamieszkiwali albo budowane przez ludzi dla kogoś przyjezdnego np. z poblicznych wiosek, i tak jak w pierwszym przypadku jest dobra jakość często to w drugim przypadku już nie bardzo..
  • Odpowiedz
@dambur: Raczej nie doszukiwałbym się takich zależności. Płyta była płyta, łączyli i składali to wszędzie tak samo. Ewentualne rozbieżności i robienie "dla siebie" to mogłoby być na etapie wykończenia.
  • Odpowiedz
@dambur: @Tagliacozzo Jedyna różnica w trwałości budynków wielkiej płyty to łączenia płyt- fakt, że w niektórych np. komunalnych wrzucano czasami cokolwiek i kradziono cement na to przeznaczony. Okazało się jednak to mniejszym problemem niż się wydawało i to bardziej kwestia tak jak pisał mirek wykończenia no i może instalacji elektrycznej do wymiany.
  • Odpowiedz
z jakością żywotności bloków jest tak że są dwa rodzaje bloków, takie budowane przez ludzi którzy później te bloki zamieszkiwali albo budowane przez ludzi dla kogoś przyjezdnego np. z poblicznych wiosek, i tak jak w pierwszym przypadku jest dobra jakość często to w drugim przypadku już nie bardzo..

@dambur: Co to za brednie k---a xD Tak, firmy które budowały setki bloków miały rozdział na to, czy akurat ktoś z ich
  • Odpowiedz
@WyjmijKija Tak, plus w przeciwieństwie do tych z Prypeci, mają okna.

@dowujawafla: W jaki sposób były remontowane, aby nie wiem jakoś wzmocnić ich konstrukcje ? Przecież nic takiego nie było robione, jedyne co je różni, że nasze są ocieplone + wymienione okna. Co nie zmienia faktu, że są o wiele bardziej przemyślane niż nowe kurniki.
  • Odpowiedz
@dowujawafla: W 2017 mer Moskwy Siergiej Sobianin, powiązany z mafią deweloperską rozpętał kampanię strachu wymierzoną w tzw. chrzuszczowki, czyli bloki z wielkiej płyty budowane w latach 60. W skrócie mówili ludziom "olaboga, ludzie, to wszystko p--------e, ratujcie się, bo bloki zaraz zwalą wam się na głowy, pozwólcie nam je wyburzyć, to dostaniecie elegancki kurnik deweloperski". No i ludzie oczywiście się zgodzili, wbrew własnym interesom. Powyburzali porządnie zaprojektowane stare osiedla i
  • Odpowiedz
@Tagliacozzo w moim mieszkaniu w bloku z lat 80. budowlańcom na dźwigu musiała się obrócić jedna płyta. Wejście do WC było 70 cm, a do łazienki 60 cm. W ten sposób nie każda pralka chciała się zmieścić do łazienki.
  • Odpowiedz