Aktywne Wpisy

Melkovva_ +1
Lecimy z tym #glupiewykopowezabawy
Początek roku, druga połowa miesiąca, na szczęście już mam wodnika w znaku a w dzień urodzenia mam i imieniny i dzień babci xD więc wesoło xDDD
Początek roku, druga połowa miesiąca, na szczęście już mam wodnika w znaku a w dzień urodzenia mam i imieniny i dzień babci xD więc wesoło xDDD
źródło: 38444
Pobierz
wscieklizna_irl +17
Ktoś mi kubek w robocie z-----ł xDd kawy nie będzie
Co do kierwy
Co do kierwy

No i zaczęło się, bo w Citroenach, Peugeotach, Oplach, czyli w grupie PSA te silniki mają często problem z dotarciem do 100k km. Niewiele lepiej w Toyotach Proace (silniki od grupy PSA). A teraz także w Stellantis po połączeniu PSA z Fiat Chrysler, gdzie PureTech (także od paru miesięcy już pod zmienionymi nazwami) od początku został ładowany do wszystkiego na potęgę.
Także w Ford z silnikami EcoBoost z tego typu paskiem często rozkraczały się przy przy przebiegu 150k - 200k km.
No cóż, zarówno paski jak i silniki współgrające z nimi trzeba umieć robić. Grupa VAG (VW, Audi, Skoda, Seat, Cupra) też stosuje paski rozrządu w kąpieli olejowej. I co? I paski spokojnie wytrzymują 250k - 300k km, a same silniki spokojnie 500k - 600k km (jeśli olej wymienia się co max 12k km lub max 12 miesięcy zależy co pierwsze).
#samochody #motoryzacja #technologia #vag #volkswagen #skoda #seat #cupra #audi #peugeot #citroen #opel #fiat #jeep #chrysler #psa #stellantis #ford #toyota #silnikiboners #mechanika #mechanikasamochodowa
@AdamF_OG: ...ale to dotyczy każdego takiego silnika ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■
Chatgpt pisze mi, że turbo i wydłużone interwały inaczej degradują olej i pasek wtedy degraduje się dużo szybciej
@AdamF_OG: Teraz chyba w PSA przeszli na łańcuch.
@Lardor: mm....początkowe 2.0tdi się łapie :)