Wpis z mikrobloga

@andrejduda: Primo: od wielu lat istnieje coś takiego jak wykształcanie powyżej zdolności intelektualnych. Secundo: MBA, czy socjologia po Wyższej Szkole Żonglowania Budyniem dla statystyk to też wyższe wykształcenie.
  • Odpowiedz
@andrejduda jakieś źródło? Co to za książka? Skąd takie wnioski? Jakieś badanie jest dostępne? Czy to wiedza na zasadzie tych wszystkich od "włącz myślenie, wyłącz tv", czyli TRUST ME BRO.
  • Odpowiedz
@andrejduda gdzieś słyszałem że osoby "ścisłe" mają predyspozycje do wiary w teorie spiskowe.
Osoby takie dużo analizują i jeżeli nie mogą dopatrzeć się jakiegoś wzorca, to przyjmują pewne fakty "na chłopski rozum". Dodatkowo jest też tak, że nasz głupi mózg nie przyjmuje wytłumaczeń pewnych zdarzeń które mają wiele przyczyn. Najbardziej prawdopodobne i wiarygodne dla nas są takie wytłumaczenia które podają jedno źródło.

Zresztą wykształcenie i inteligencja to nie to samo co
  • Odpowiedz
@dos_badass ale ma racje, nie mozna juz normalnie podyskutowac bo trzeba szukac od razu badan naukowych na wszystko. Nie mowiac juz, ze poprawna ich interpretacja czesto tez lezy a w rzeczywistosci ludzie szukaja w badaniach jedynie potwierdzenia swoich zalozen i wyciagna fragment bez kontekstu byleby udowodnic swoja racje
  • Odpowiedz
Źródło: "Stary, zaufaj mi."

@Old_Culti:

Nawet gdyby tak było, to o czym by to miało świadczyć? Jedynie o tym, że wyzsze wykształcenie znaczy dziś niewiele.
Mój znajomy był był z dziewczyną, która skończyła studia związane z biologią, ogółem dobry łeb z chemii, fizyki, biologii - była za szczepieniami. Później zszedł się z dziewczyną po socjologii w małym powiatowym i ona jest typowym szurem
  • Odpowiedz
@andrejduda: Ciekawe, ciekawe. Chyba że to takie przypadki, jak moja znajoma. Ma jakiś licencjat chyba, na UKSW, antyszczepionkowiec, anty 5G itd. Wiedzę czerpie oczywiście z internetu, ale przyswaja tylko to, co jej pasuje. Jakiś czas temu wyskoczyła ze szkodliwością kuchenek mikrofalowych podpierając się jakimś artykułem z netu, w którym napisane było że Hitler zabronił używania kuchenek mikrofalowych przez żołnierzy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz