Wpis z mikrobloga

Od lat nie robiłem żadnych stron internetowych i znajomi straszyli mnie, że dzisiaj to już nie jest tak łatwe jak kiedyś, bo jest React, Flexboxy, TypeScript i tysiące innych rzeczy. A ja tak sobie siedziałem przez weekend i nie wiem o co im chodzi. React jest bardzo przyjemny, a te wszystkie nowe rzeczy w CSS w końcu pozwalają zrobić wszystko to, co kiedyś było niemożliwe. Przecież robienie stron to teraz bajka. Trudno to było wtedy, gdy trzeba było pisać oddzielne CSS-y pod różne przeglądarki, używać JS, żeby wyśrodkować element w divie, albo wycinać w Photoshopie cienie, bordery czy gradienty, bo przeglądarki tego nie wspierały. Kurcze, mógłbym nawet polubić frontend.

#programowanie
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TheDziobaker: +1 ludzie płaczą na te nowe technologie, a przecież każda ta technologia sprawia, że jest łatwiej, a nie trudniej XDD

Reacta to już byle baba z biedronki sie nauczy.
  • Odpowiedz
@TheDziobaker: react i te nowe frameworki to g---o zaprzeczające idei MVC. Do tego mózg mi się topi jak widzę reactowego potworka który nawet nie udaje

//kod js
return (
<div>
<p>co
  • Odpowiedz
@TheDziobaker: do tego masz narzędzia AI gdzie w okienku obok masz na żywo podpowiedzi o błędach i optymalizacji tego co piszesz. Albo w ogóle napisze kod za Ciebie. Robota dla kasjerki z żabki.
  • Odpowiedz
@TheDziobaker: Ale panie, odpowiednia architektura musi być, moduły, nasrać różnych tooli, napisać testy czy się w ogóle ta strona wyświetla bo przecież to nie widać za pierwszym razem ( ͡° ͜ʖ ͡°) bez wzorców projektowych do landing page nie podchodź!
  • Odpowiedz
@Acros: angulara nie używam, ale vue przynajmniej nie ma tego posranego return (<html>) tylko ładnie podzielone na <script> <style> <template> XD

a i tak mi nie odbierzecie bootstrapa + jquery nawet z zimnych martwych rąk
  • Odpowiedz
@TheDziobaker: jak ktoś ci tak mówił o stronach internetowych, to chyba ma mocny problem z rozróżnianiem produktów cyfrowych.

Oczywiście masz rację, zrobienie strony jest obecnie tysiąc razy prostsze. Natomiast skomplikowanie, o które chodzi ludziom dotyczy aplikacji internetowych, a to już zupełnie inna para kaloszy. Mówienie natomiast że jest trudniej nie do końca ma sens, bo kiedyś tak bogatych, skomplikowanych i wszechstronnych aplikacji webowych się po prostu nie dało zrobić.

Mówienie
  • Odpowiedz
@assninja:

react i te nowe frameworki to g---o zaprzeczające idei MVC. Do tego mózg mi się topi jak widzę reactowego potworka który nawet nie udaje

JSX to najlepsze co spotkalo frontend w ostatniej dekadzie, a ty po prostu p--------z kocopoly i przytakuje ci stado gamoni
  • Odpowiedz
  • 1
a to że css się dorobił od tego czasu flexboxa a przeglądarki są w miarę zgodne ze sobą to nie jest zasługa reacta :3

@assninja: A gdzie ja to napisałem xd

Kurcze, zawsze jak coś napisze na mirko to 3/4 wpisów to wycąganie jakichś wniosków z rzeczy których w ogóle nie napisałem xD
  • Odpowiedz
@TheDziobaker: ale ja też nie miałem na myśli że ty napisałeś że .. yyyy że to zasługa reacta :P

po prostu bez reacta nadal by był flexbox i by się lepiej tworzyło niż 10 lat temu
  • Odpowiedz