Wpis z mikrobloga

Mirasy, takie pytanie - kupiłem działkę budowlaną pod miastem, obok mnie deweloper dosłownie chwilę przed moim zakupem wybudował kilka budynków szeregowych, małe osiedle. Od dewelopera ktoś kupił budynki przyległe do mojej działki. Dostałem informację od geodety oraz mapę z pomiarami, która mówi iż deweloper wszedł na moją działkę 10 cm po całej długości boku działki (bok ma 60 metrów, co daje stratę około 6 metrów kwadratowych). Zastanawiam się czy w ogóle kręcić inbe o to czy olać temat? Mam (tudzież będę miał w niedalekiej przyszłości) dwóch sąsiadów, którzy zakupili od dewelopera te nieruchomości co przylegają do mojej działki i tak się normalnie po ludzku zastanawiam czy w ogóle coś z tym robić i jeśli tak to co? Przeszło mi przez myśl, żeby po prostu z nimi pogadać i przedstawić sytuację ale powiedzieć, ze na razie nic od nich nie chce, tylko żeby przy jakimś remoncie w przyszłości to uwzględnić.

#nieruchomosci #nieruchomosc #dzialka #dzialkabudowlana #dzialki #budowa #budowadomu #dom #ogrodzenia #ogrodzenie #prawobudowlane #prawo #sasiedzi #sasiad #deweloper #deweloperka
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 208
@meehow69 zostaw Pana dewelopera w spokoju, wiesz jaki ciezki jest teraz rynek, wyslij mu podziekowania za zainteresowanie i inwestycje okoliczne.
  • Odpowiedz
@meehow69: Poczekaj aż przejmą działkę przez zasiedzenie w dobrej woli, masz rację. Jak cofną ogrodzenie jeszcze o metr albo zaczną jeździć Twoim samochodem do sklepu to też absolutnie nawet się nie odzywaj, po co psuć relacje. Przecież im się należy tak normalnie, po ludzku.
  • Odpowiedz
Zastanawiam się czy w ogóle kręcić inbe o to czy olać temat?

@meehow69: ty poważnie pytasz?
Podaj adres, może mirkom potrzebne są jakieś fanty od ciebie z domu to sobie wezmą xD

• Odpowiedz
@meehow69: Mozenie krec od razu imby ale powiedz wprost, ze zadasz od dewelopera zaplaty za uzytkowanie wieczyste. Czyli np. 6m2 x 20 zl/dzien wyplacane co miesiac XD Ale lepiej podpytaj prawnika czy tak mozna. Albo zaproponuj wykup tej czesci dzialki za jakas korzystna dla Ciebie kwote. Nie daj sie zmanipulowac ze masz w tej sprawie isc do nowych wlascicieli bo to dew jest winowajca. Jezeli nie da rady polubownie to
  • Odpowiedz
@meehow69 pomyśl sobie co by było jakby było odwrotne. Sprawa sądowa, zwrot wartości i zadośćuczynienie za nielegalne użytkowanie cudzej wartości, przez co mieli utracony dochód.
  • Odpowiedz
@meehow69: Rozmawiasz z osobą, która jest obecnie właścicielem nieruchomości. Nabywcy się nie mogą wykręcać, że "tak deweloper postawił", bo nie ma to żadnego znaczenia.
  • Odpowiedz
Nowi nabywcy kupili od dewelopera działkę na której są segmenty, to rozumiem ze wg Was nic do tego nie mają tylko trzeba gadać z deweloperem?

@meehow69: moim zdaniem najpierw należy od tego zacząć, zostałeś okradziony
  • Odpowiedz
@meehow69: No albo tak jak ktos powiedzial uruchom lancuch zaleznosci. Ty do wlascicieli, wlasciciele do dewelopera, deweloper do budbuxa, budbux do mietka z koparki itd. Tylko ze ten lancuch nie ma konca i winny polubownie sie nie znajdzie. Zadaj od wlascicieli zwrotu terenu albo umowa o dzierzawe terenu z nimi. Ale to moze popsuc Wasze przyszle relacje. Nie wiem jak jest w budowlance ale chyba jakas rekojmia jest jak wyjda
  • Odpowiedz