Wpis z mikrobloga

#antynatalizm

Czy uważacie, że ruch oraz świadomość antynatalistyczna miała wpływ na obecny poziom demografii w Polsce?

Dużo się mówi o przyszłości naszej polskiej demografii. Każdy nad nią ubolewa i kiedy słyszy się dyskusję na ten temat to można zauważyć, że pomijana jest w niej antynatalistyczna perspektywa. Jak wy się nad tym zapatrujecie?

Czy polski rząd powinnień przeciwdziałać wyludnianiu oraz starzeniu się naszego społeczeństwa?
Ordo_Publius - #antynatalizm 

Czy uważacie, że ruch oraz świadomość antynatalistyczn...

źródło: Wbwk9ktTURBXy8yOGI0ODYzOS0wOTRhLTRkOWEtODczNC0yOWYxYjZiMmIxY2YucG5nkZUCzQKoAMLD3gABoTAF

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ordo_Publius

Nadal mnie ciekawi ich podejście do kwestii ekonomicznych, demograficznych. Sam mam lekkie ciągoty antynatalistyczne, ale nadal w mojej głowie często rozmyślam na temat demografii.

Te kwestie (problemy) są wtórne i wynikają z ogólnej "wrodzonej" problematyczności świata i teraz pytanie czy zrobisz "ekonomiczno-demograficznego" niewolnika czy nie skoro na te tematy rozmyślasz.
  • Odpowiedz
  • 2
@Ordo_Publius Antynatalizm nie ma wpływu na demografię w Polsce. Antynatalizm jest niszowy.

Za stan demografii jest odpowiedzialny czynnik właśnie ekonomiczno kulturowy plus antykoncepcja.

Zresztą mega rozsmiesza mnie argument że trzeba robić dzieci aby pracowały na emerytury xD
  • Odpowiedz
  • 0
@galek: To, że antynatalizm ma znikomy wpływ jest wszystkim doskonale znane. Bardziej mnie ciekawi ten problem dotyczący demografii w Polsce, a idea antynatalizmu. W jaki sposób antynatalista patrzy na problem demografii i jakie miałby dla niego rozwiązania.
  • Odpowiedz
@Ordo_Publius:

Dużo się mówi o przyszłości naszej polskiej demografii. Każdy nad nią ubolewa i kiedy słyszy się dyskusję na ten temat to można zauważyć, że pomijana jest w niej antynatalistyczna perspektywa. Jak wy się nad tym zapatrujecie?

Osobiście uważam że fakt nadchodzącego nieuniknionego tąpnięcia demograficznego jest (pod kątem etycznym) argumentem przeciw tworzeniu potomstwa.

Skoro kryzys demograficzny jest pewny (tak czytałem, że jest już zwyczajnie za późno by zapobiec owemu kryzysowi), to tworząc
  • Odpowiedz