Wpis z mikrobloga

Pierwszy start europejskiej rakiety z norweskiego kosmodromu zakończony niepowodzeniem!

Oby następna próba była udana, były duże emocje:)

Isar Aerospace is a German aerospace company based in Munich, Germany. The company was founded in 2018. The company is named after a river that flows through Munich.

#isar <- obserwuj tag

#isaraerospace
#astronautyka #spacex #kosmos #satelita #nauka
tomosano - Pierwszy start europejskiej rakiety z norweskiego kosmodromu zakończony ni...
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

wygląda jak coś ze sterowaniem - silniki niby pracowały, no i gdzie FTS? powinien zadziałać od razu jak rakieta się przechyliła... no i gdzie widok z eksplozji :-)

anyway, pierwsze koty za płoty, życzymy powodzenia :-)
  • Odpowiedz
A może mało mocy?

@wuadek: Wystartował, wtedy jest najwięcej mocy potrzeba potem rakieta jest coraz lżejsza więc mocy potrzeba coraz mniej. Tam w pewnym momencie zupełnie odcięło wszystkie silniki, i to jeszcze przed przechyleniem 90 stopni (wtedy może odciąć bo zaczyna zasysać gaz zamiast paliwa ze zbiorników).
  • Odpowiedz
@kwanty: Jak mocy brakuje to zaczyna na boki. Ogólnie to czytałem że Europa kasuje Muska... Chyba trzeba nalotów dywanowych na Monachium, by program przyspieszył. A o lądowaniu to nawet już nie wspominam.
  • Odpowiedz
Jak mocy brakuje to zaczyna na boki. Ogólnie to czytałem że Europa kasuje Muska... Chyba trzeba nalotów dywanowych na Monachium, by program przyspieszył. A o lądowaniu to nawet już nie wspominam.

@wuadek: To raczej nie problem z mocą - wczoraj Scott Manley: https://www.youtube.com/watch?v=eFyMAaeYdvs też spekulował, że to raczej problem ze sterowaniem a nie mocą. Na filmiku są dwa dodatkowe ujęcia z których widać jak uderza w morze.

Musk poskładał wszystkie
kwanty - >Jak mocy brakuje to zaczyna na boki. Ogólnie to czytałem że Europa kasuje M...
  • Odpowiedz
@tomosano: @kwanty Wiadomo coś nt. następnego lotu? Gdzieś czytałem że mają już kolejne Spectrumy zbudowane i mogą kolejne już wysyłać. Szukam gdzie można się dowiedzieć gdzieś o tych wszystkich kolejnych lotach np. RFA, PLD, Maia itd. ale generalnie mało info o tym jest ;(
  • Odpowiedz