Wpis z mikrobloga

freedomseeker - #sondaz #ankieta #studia #mentzen #pytaniedoeksperta

źródło: temp_file6275045704983918429

Pobierz

Czy studia powinny być bezpłatne?

• Tak, powinny być bezpłatne 43.9% (1449)
  • Powinny być płatne tak jak mówi Mentzen 13.6% (448)
  • Większość kierunków powinna być bezpłatna 31.1% (1026)
  • Polemizowałbym 10.4% (345)
  • Napiszę w komentarzu 1.1% (35)

Oddanych głosów: 3303

• 112
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@freedomseeker mam zbliżone podejście. Kierunki ważne, potrzebne, gdzie brakuje nam danych specjalistów, bym robił darmowe.
Takie studia jak informatyczne, których studentów mamy przesyt i gdzie relatywnie są dobre zarobki, tam bym zrobił płatne (bo jest to wydatek, który kiedyś studentowi się zwróci). Wszelkie filozofie, filologie również bym robił płatne.
Darmowe powinny być lekarskie (z ewentualnym zabezpieczeniem że darmowe są tylko przy odbyciu 3-5 lat pracy w Polsce) i te inżynierskie na
  • Odpowiedz
@freedomseeker jeśli studia są bezpłatne, teoretycznie każdy ma do nich dostęp. Jeśli będą płatne, to status materialny będzie decydował, co doprowadzi do większego podziału społeczeństwa - bogaci się będą bogacić bardziej i łatwiej. Zdolnym, ale biednym będzie trudniej.
  • Odpowiedz
@freedomseeker: Studia powinny byc płatne, ale państwo powinno finansować je w formie bonu, na kierunkach które są potrzebne. np. Lekarski. Prywatnie to jakieś 40k za semestr. Państwo Ci funduje te studia, ale podpisujesz lojalkę, że przez 10 lat albo 15 pracujesz w kraju, w zawodzie. Oczywiście za średnią krajową, a nie 30k miesięcznie.
  • Odpowiedz
@freedomseeker: jako ktoś to skorzystał z 10 lat darmowych studiów kończąc dwa kierunki uważam, że studia powinny być płatne, srogo.
Im droższe tym mniej konkurencji na rynku pracy dla mnie i lepsza będzie moja sytuacja materialna i społeczna.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@PokemonowyRambo

@freedomseeker jeśli studia są bezpłatne, teoretycznie każdy ma do nich dostęp. Jeśli będą płatne, to status materialny będzie decydował, co doprowadzi do większego podziału społeczeństwa - bogaci się będą bogacić bardziej i łatwiej. Zdolnym, ale biednym będzie trudniej.

A jak biednym będzie trudniej to przyjdzie on do Twojego domu z nożem wziąć czego sam nie ma.
O tym się nie mówi, ale redystrybucja dochodu to zmniejszanie skali przestępczości.
Żeby
  • Odpowiedz
@PokemonowyRambo: @voov100 @dreadingit a później macie na stanowiskach, gdzie studia są kompletnie niepotrzebne, chociażby praca biurowa magistrów kulturoznawstwa, socjologii, politologii. Państwo zapłaciło, studia darmowe, magistrów w kraju cała masa, a kasa wywalona w błoto.
  • Odpowiedz
@Pawery1: ogólnie niech państwo decyduje o wszystkich zarobkach po studiach. Lekarz za średnią krajową, ale już np nauczyciel czy jakiś inżynier tysiąc złotych powyżej najniższej z przymusem pracy w Polsce 10 lat i zapisem o pierwszej podwyżce po 5.
A po darmowym technikum czy liceum można będzie emigrowac? Jakaś szansa na pracę powyżej najniższej czy też po kilku latach?
  • Odpowiedz
@JonaszSynGrazyny: myślisz, że jak sprowadzisz moją wypowiedz do absurdu, to będziesz miała rację? Faktem jest, że Polacy robią studia, a później spierdzielają na zachód z lepszą kasę robić w zawodzie, do którego przygotowali się z naszej kasy. Dlatego zarobki lekarzy w Polsce, muszą zbliżać się do tych z krajów zachodnich.
  • Odpowiedz
@Pawery1: tzn punktem wyjścia jest to, że twojej wypowiedzi nie trzeba sprowadzac do absurdu. Ona jest absurdalna. https://www.irishjobs.ie/job/2025-37-locum-consultant-anaesthesiologist/the-rotunda-hospital-job104456461. Anestezjolog 250k euro rocznie :) A ty wpierw chciałeś za średnią bo 30k miesięcznie to za dużo. Teraz chcesz równać do zachodniej :) to równaj. Ja w ogóle nie bardzo rozumiem o co ci chodzi, że studia mają być płatne. To jest jedna z nielicznych rzeczy od której weselach rewolucjoniści powinni się
  • Odpowiedz
@freedomseeker:

Kultura dla Stanowskiego to fanaberia.

Ciekawe jaki ma pogląda co do budowania stadionów za państwowe pieniądze, albo płacenie jego wujkowi selekcjonerowi. Rozumiem, że kopanie piłeczki to nie fanaberia i za to podatnik powinien płacić? XD
  • Odpowiedz
@PokemonowyRambo studia teoretycznie bezpłatne a płatne. 25 lat temu rodziców nie było stać by mnie wysłać na dzienne, za dużo zarabiali na socjal, za mało by mi pomóc. Od razu po maturze praca i zaoczne. Ja nie czuje tych bezpłatnych studiów. A kumpel którego staruszkowie 5 różnych działalności dostał socjala, bo wykazali straty. I jego piekna mazda wyróżniała się pod akademikiem ...
  • Odpowiedz