Wpis z mikrobloga

Witam Mireczki. Czy jest możliwość aby chłodzenie nie pasowało do płyty głownej? Mam płytę Gigabyte B450 DS3H i Ryzena z boxowym chłodzeniem. Zakupiłem dzisiaj chłodzenie Fera5 i nie pasuje do płyty XD! Podstawka pod to chłodzenie jest kwadratowa i nawet nie da sie jej przyłożyć tak żeby pasowała bo nachodzi na jakieś kondensatory po lewej stronie MOBO, podstawka pod BOXowe jest prostokątna. Na stronkach jest napisane że jest kompatybilne, szukałem już nawet jakis filmów starych jak ktoś składał PC na tej płycie i w każdym zestawie jest chłodzenie BOX od AMD, to samo w grafice same zdjęcia z BOXowym coolerem. Pomóżcie proszee.

#komputery
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Podstawka pod to chłodzenie jest kwadratowa i nawet nie da sie jej przyłożyć tak żeby pasowała bo nachodzi na jakieś kondensatory po lewej stronie MOBO,

@elognoje: W tej płycie mocowanie nie ma z czym kolidować. Chyba nie próbujesz przykładać metalowej blaszki bezpośrednio do płyty?

Dla jasności - w zestawie masz takie czarne/ciemne tulejki (wyższe od kondensatorów w pobliżu gniazda procesora) i dopiero na nie zakładasz metalową ramkę od chłodzenia.
  • Odpowiedz
@elognoje: Nie używaj kwadratowej podstawki dostarczonej wraz z chłodzeniem pod procesor AMD.
Rozstaw otworów montażowych pod socket AM4 to prostokąt o wymiarach 54 x 90 mm.

By zamocować chłodzenie Fera 5 należy odkręcić plastikowe fabryczne uchwyty dołączane z płytą główną od backplate na których się trzymają i do nich przykręcić Ferę 5 używając dystansów plastikowych i metalowych prowadnic dołączonych z chłodzeniem.

Trzeba tylko uważać by nie założyć ich do góry nogami, bo w
maniek50005 - @elognoje: Nie używaj kwadratowej podstawki dostarczonej wraz z chłodze...
  • Odpowiedz