Wpis z mikrobloga

Zastanawia mnie jedno.

Czemu Steam Deck sprzedażowo dominuje konkurencyjne handheldy z Windowsem skoro pod względem specyfikacji oraz możliwości (Windows gwarantuje odpalenie każdej pecetowej gry oraz modowanie) deklasują wręcz sprzęt Valve?

Czy gracze są dziś naprawdę tak leniwi że jedyne co potrafią to kupić grę na Steam i kliknąć przyciska "Zagraj"?

#gry #steamdeck #steam #windows #handheld #konsole #komputery #pcmasterrace
Larsberg - Zastanawia mnie jedno.

Czemu Steam Deck sprzedażowo dominuje konkurencyjn...

źródło: B700366-1-Pengertian-ROG-Ally-vs-Steam-Deck-5-1536x806

Pobierz
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Larsberg:

- W 90% przypadków (jak nie więcej) i tak kupisz grę na Steam
- Na SD odpalisz na spokojnie GOG, czy Epic dla tych pozostałych przypadków
- Nie wiem jak konkurencja, ale SD jest łatwy do modowania, sam niedawno wymieniałem gałki na Gulikit z efektem halla, a poza składaniem kompa nie mam żadnego doświadczenia z grzebaniem w elektronice

Jaki widzisz sens w przepłacaniu za inne handheldy? Chyba jedynie jak
  • Odpowiedz
@Larsberg: bo okazuje się że Windows odpala tylko nowości i gorzej sobie radzą na nim emulatory.
Możesz mieć najlepszy hardware i przegrać przez oprogramowanie napisane przez ludzi srających do rzeki.
Ponadto sprzęt konkurencji nie ma trackpadow, wiec nawigacja systemu stworzonego pod myszkę jest niewygodna.

Swoją drogą ciekawe że Windows 11 jest tak zły, że dystrybucja Linuxa autorstwa Valve jest przez użytkowników casualowych uznana za lepszą, ciekawe czy komuś w Microsoft
  • Odpowiedz
  • 7
@Larsberg tu nie chodzi o lenistwo. Ludzie, którzy bawią się w modowanie gier stanowią promil społeczności przecież. Mam biblioteki pełne gier na różnych launcherach w które pewnie nigdy nie zagram, bo praca, rodzina i takie tam pierdoły, a co dopiero miałbym się bawić w jakieś mody xD
Steamdeck po prostu działa i jest prekursorem współczesnych handheldów w których gra nie kosztuje tyle co 1/5 konsoli
  • Odpowiedz
  • 2
@m4rio: Ale jakich zasobów? Na tych handheldach jest Intel Pentium z 2005 roku żeby to miało jakiś wpływ? xD

@Rustyyyy Bzdury opowiadasz. Windows 11 odpala praktycznie każdą grę wydaną po 2000 roku. Ja są problemy to od tego masz patche oraz poradniki na stronach typu "pcgamingwiki.com". To właśnie na Linuxie jest kombinowanie żeby coś starszego w ogóle ruszyło. Emulacja konsol też jest łatwiejsza do ogarnięcia na Windowsie.

@Hmrogrz
  • Odpowiedz
@Larsberg: Bardziej przyjazny system, plus masz pełną kompatybilność wszystkich tytułów (mogłem odpalić starego Max Payne, czy Vice City, gdzie nie było to możliwe na Windows)
  • Odpowiedz
@Larsberg

@m4rio: Ale jakich zasobów? Na tych handheldach jest Intel Pentium z 2005 roku żeby to miało jakiś wpływ? xD

@Rustyyyy Bzdury opowiadasz. Windows 11 odpala praktycznie każdą grę wydaną po 2000 roku. Ja są problemy to od tego masz patche oraz poradniki na stronach typu "pcgamingwiki.com". To właśnie na Linuxie jest kombinowanie żeby coś starszego w ogóle ruszyło. Emulacja konsol też jest łatwiejsza do
  • Odpowiedz
@Larsberg pewnie dlatego dominuje, że ludzie nie są gotowi zapłacić 40% wyższej ceny za sprzęt do grania, który najpewniej i tak nie będzie raczej gadzetem niż ich główną platformą

plus merketing pewnie też swoje robi
  • Odpowiedz
@Larsberg mam SD od niedawna. Rozważałem Asusa AllyX. Jest kilka powodów. 1. Niższa rozdzielczość (tak, w handheldzie nie potrzebujesz 1080p) i niższa zasobożerność. 2. Prawie 3 krotnie dłuższy czas na baterii przy max ustawieniach. 3. Integracja z biblioteką Steama. 4. Nakładki klawiszowe do grania - jest to świetnie zopytmalizowane 5. Wystarczająca wydajność w 98% gier 6. Czas pracy na baterii ( ͡° ͜ʖ ͡°) 7. Genialne wsparcie
  • Odpowiedz
Czas pracy na baterii zależy od trybu w jakim grasz (rozdzielczość, limit fps, ogranicznenie użycia zegarów CPU i GPU)

@Pawcio_cukierek: wciąż na SteamDecku wypada korzystniej, skoro testy wskazują że na wszystkich konsolach w trybie najwyższej jakości, albo najdłuższego czasu pracy (wiem że to można konfigurować na milion sposobow) Steam Deck wypada najlepiej to znaczy że pod względem czasu pracy na baterii jest najlepszy
  • Odpowiedz
@Larsberg: Leniwi to dziwne słowo, czy wygoda to lenistwo? Wiele współczesnych wynalazków można by było tak określić, bo większość ma za zadanie ułatwić ludziom życie.

W moim przypadku wymieniłbym, cene, wygodę systemu i jakieś tam lekkie poczucie, że valve będzie wspierać swoją platformę a inne firmy mające tonę swoich innych sprzętów mogą/mogły różnie postąpić.
  • Odpowiedz