Wpis z mikrobloga

Czy mam prawo zwrotu przedmiotu, który otworzyłem, a w nim znajdowało się kilka woreczków ze śrubami, które otworzyłem? Czy sprzedawca stwierdzi, że woreczki otwarte, czyli przedmiot używany i może zwrotu odmówić?

#allegro #prawo #prawokonsumenckie #pytanie
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Towar można odpakować i sprawdzić jego przydatność na takiej samej zasadzie, jak byśmy dokonywali zakupu w sklepie stacjonarnym. Nie można zacząć używać towaru.

Sklep internetowy nie może uzależniać możliwości odstąpienia od zwrotu towaru w oryginalnym opakowaniu, które nie jest przedmiotem sprzedaży, a służy jedynie do zabezpieczenia produktu. Jest wskazane jednak, aby w miarę możliwości zwracana rzecz była zapakowana w oryginalne pudełko.

https://konsument.gov.pl/zakupy-przez-internet-odstapienie-od-umowy/

W przypadku zakupów przez internet konsument ma prawo do zwrotu towaru w ciągu
  • Odpowiedz
@sikpi: jeśli sprzedawca to firma, a nie jest osoba prywatna, to może odmówić zwrotu wyłącznie w kilku sytuacjach, które regulują przepisy prawa, ale samo otwarcie opakowania się do nich nie zalicza. Chyba, że byłby to przedmiot w zapieczętowanym opakowaniu, którego kupujący nie może zwrócić ze względu na ochronę zdrowia lub higienę. Twojej sytuacji, czyli zakupu śrubek ten zapis nie dotyczy, więc jeśli kupiłeś je od firmy, sprzedawca powinien przyjąć zwrot.
  • Odpowiedz