Wpis z mikrobloga

#inwestycje #etf czy etf na Nasdaq notowany na niemieckiej giełdzie w walucie euro ma sens? Jesli Nasdaq koło połowy zysków czerpie z eksportu plus USA zależy na osłabieniu dolara co zwiększy zysk spółek?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@pepedros ale jeśli kupiłem dane jednostki EFT za np 20k euro i po czasie dolar w stosunku do euro się osłabił to wychodząc z tego etf nie korzystam na wzroście Nasdaq plus wzroście euro w stosunku do dolara? Wybacz jak niezrozumiale pisze ale ciężko mi się tym językiem operuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@IlllI: w skrócie, jeżeli inwestujesz 20k euro, a $ w stosunku do euro po tym czasie spadnie o połowę, to twoja inwestycja będzie warta 10k euro, bo wycena funduszu się zmieni w stosunku do wyceny kursu walut
  • Odpowiedz
notowany na niemieckiej giełdzie

@IlllI: Ja tylko dopytam przy okazji, może ktoś się orientuje. Czy przypadkiem niemiecka giełda nie pobiera jakiegoś dodatkowego podatku, który zmniejsza nam opłacalność inwestowania tam?
  • Odpowiedz
@BShKF: liczy się to, gdzie dany fundusz ma rezydencję. Jak ETF jest z Irlandii czy Luksemburga to nie ma tzw. podatku u źródła od zysków. Wtedy płacisz tylko 19% podatku u nas (bądź nic jeżeli to jest na IKE/IKZE)
  • Odpowiedz