Wpis z mikrobloga

Zacząłem sobie grać w Kingdom Come Deliverance (jedynka), czytam że system walki jest specyficzny, ale może jakieś podpowiedzi, bo coś chyba robię źle?

Mam lvl 5, siłę 6 i chciałbym powalczyć w turnieju w Ratajach który się tu właśnie odbywa jak przybyłem.

Poćwiczyłem trochę z Bernardem, tam daję radę i wygrywać i robić combo ataki.

Ale w turnieju chyba żadnego z nich nie udało mi się wyprowadzić, w sumie bardzo rzadko udaje mi się wyprowadzić samemu jakikolwiek cios który nie zostanie łatwo sparowany.

Jedyna taktyka którą mogę wygrać to w miarę bez problemu blokuję cios przeciwnika, wyprowadzam swoją kontrę - zazwyczaj idziemy wymianą z blokami i nikt nie zostaje trafiony.
No ale raz na jakiś czas moja kontra trafia, czasami nawet dwa razy pod rząd.
Kierunki moich kontr staram się dobierać do sytuacji, ale raczej są "pól losowe".

No i tak muszę długo, długo, w dość jednak nudny sposób walczyć i przeciwnik w końcu wymięknie. Tu jeszcze zauważyłem że żeby mnie powalić to wystarczy trafić kilka razy - ja przeciwnika raczej kilkanaście razy jak nie więcej.

Ja mam jakiś zły build, czy może za niski poziom, może olać ten turniej na tym etapie i on nie zniknie jako zadanie?
Bo z opisu wynika że on jest "dziś rano" - a chyba to dobra okazja żeby nauczyć się walczyć.

No i ja wiem że to początek gry, no ale skoro jest teraz turniej, to chyba jest do przejścia jakoś normalnie, a nie godzinami w jakiś bezsensownie nudny sposób?

Może jakiś dobry tutorial, w którym będzie widać co robi grający, bo coś tam jest na YT, ale albo jakieś cheaty, albo goście ani nie pokazują swojego buildu, ani w sumie nie wiadomo co robią - a tłuką przeciwników szybko i sprawnie.

Ratujcie, bo mnie biją :)

#kingdomcomedeliverance
hellfirehe - Zacząłem sobie grać w Kingdom Come Deliverance (jedynka), czytam że syst...

źródło: image_2025-03-29_020340944

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hellfirehe: Bo cały ten system to pic na wodę - w jedynce liczą się tylko master strike, reszta to dekoracja.
Ten master strike odblokowujesz u Bernarda właśnie.
Robisz blok jak przeciwnik rozpocznie atak ale ZANIM zobaczysz zieloną tarczę. Czyli generalnie patrzysz na jego ruchy.
Tu masz wyjaśnione https://youtu.be/0JBedK9U7YQ?si=JSpETxrv_e7M-6ns
W ten sposób robisz właściwie całą grę - resztą się bawisz dla funu.
FrostlyMostly - @hellfirehe: Bo cały ten system to pic na wodę - w jedynce liczą się ...
  • Odpowiedz
  • 0
nie rozkminiłeś, że turniej jest bardziej na end game niż na początek gry? XD

@donatien-de-sade: No nie rozkminiłem, bo z fabuły wynika że to dla mnie impreza :)
Dialogi mówią że to turniej dla "byle kogo", zresztą przeciwnicy to tam jakiś księgowy, koniuszy i inne chłopy co wyglądają na mój poziom.
NPC-e zachęcają żeby wziąć udział, na wpisowe mnie stać mimo, że prawie nic nie mam
  • Odpowiedz