Wpis z mikrobloga

Remember o co będziesz walczyć.
Ale pamiętaj są ważne rzeczy które usłyszysz jeżeli tutaj się wyzalisz i one utwierdzą cię w tym że to jest dobre i tak ma być.

"Bank ponosi ryzyko"
"Załuż swuj bank jak ci się nie podoba i pożyczaj"
"Każdy nadpłaca i spłaca kredyt w 6 miesiecy"
"NBP dba o to żeby inflacja nie wyszczelila"

#nieruchomosci #banki #kredythipoteczny
picasssss1 - Remember o co będziesz walczyć. 
Ale pamiętaj są ważne rzeczy które usły...

źródło: IMG_20250328_153355

Pobierz
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@picasssss1: Przecież możesz pożyczyć z innego źródła, możesz też wziąć kredyt na 5 lat a nie na 30. Jeśli pozczylbym ci w 1995 roku 100 tys. Złotych to ile uważasz że powinnaś mi dzisiaj oddać żeby było uczciwie?
  • Odpowiedz
@DeoLawson: bank nie porzycza pieniędzy które ma w posiadaniu, przy udzieleniu kredytu pieniądze są tworzone z powietrza, musi mieć tylko kilka procent tej kwoty na jaką Ci udziela kredyt na tym polega współczesna metoda kreacji pieniądza, dlatego podwyższa się stopy w momencie wysokiej inflacji żeby ograniczyć dopływ nowych / drukowanych pieniędzy na rynek i opanować popyt konsumpcyjny
  • Odpowiedz
@DeoLawson: no że twoje porównanie nie ma sensu, bank nie działa na regułach takich jak osoba fizyczna, parafrazując jeśli porzyczyłbym Ci w 1995 roku 100 tys. których nie miałem ale je wydrukowałem tylko dlatego że ktoś mi nadał takie uprawnienia oczekuje do dziś 300 tys zwrotu, cały system kredytowy to przesuwanie wydatkowania pieniądza w czasie, więc odsetki mają na celu usunięcie pieniądza z rynku ponieważ już został na niego wprowadzony
  • Odpowiedz
@picasssss1:

Bank ponosi ryzyko

Czego?! :D Może w normalnym kraju nie, ale w Polandii mogą robić margin call i jak odzyskają finalnie mniej niż by sobie życzyli, to mogą cię dalej ścigać o resztę. Klucze za kredyt tutaj nie istnieją, dlatego są potrzebne dopłaty do kredytów ;)
  • Odpowiedz
@konsument: Gdzie w Europie są powszechne "klucze za dług"?
@statystyczny_yt Ależ owszem, że moje porównanie ma sens, bank musi mieć w swoich aktywach dokładnie tyle środków ile udzielił kredytów. Kreacja następuje tylko w momencie udzielenia ale pieniadze od razu wyplywaja z banku wiec musi on zalatwic na to miejsce inny depozyt.
  • Odpowiedz