Wpis z mikrobloga

Pytanie do pracowników ochrony i znających temat:

W ogłoszeniach jest ogólnie napisane o "orzeczeniu o niepełnosprawności".

Czy jest sens robić orzeczenie o lekkim stopniu niepełnosprawności na potrzeby pracy w ochronie?
Czy zatrudniają jako pracowników ochrony na umowę o pracę z lekką niepełnosprawnością?

Czy też faktycznie kładzie się nacisk jedynie na umiarkowanie/znacznie niepełnosprawnych i z lekką niepełnosprawnością nie ma co liczyć na umowę o pracę?

Jak to rzeczywiście jest..?

#niepelnosprawni #niepelnosprawnosc #ochrona #pfron #praca #kiciochpyta #pomocy
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@vieniasn:

ale chodzi mi o to, że w ogłoszeniach pojawia się jedynie "orzeczenie o niepełnosprawności".
Czy nie okazuje się potem, że w rzeczywistości chodzi o co najmniej umiarkowany stopień, a z lekkim stopniem nie biorą?
  • Odpowiedz
@spiegelglas:
W wielu pracach wolą umiarkowany stopień najlepiej z orzeczeniem specjalnym, bo wtedy pracodawca dostaje aż 2800 zł dofinansowania plus z PEFRON zwroty im większy procent niepełnosprawnych pracowników w firmie. U mnie w pracy, pracowałem przy sprzątaniu, mam lekki stopień. Jak kończyła mi się umowa o pracę powiedzieli mi wprost, że w związku z podwyższeniem płacy minimalnej, a że mam lekki stopień a nie umiarkowany, to nie opłaca im się
  • Odpowiedz
@Major_Kogz: Wiadomo jak płaca minimalna te 10 lat temu wynosiła plus minus 2000 zł to zarabiali 700 na czysto plus dotacje z PEFRONu, no ale jak KO podwyższyło dotacje po 20 latach o 50-100 zł to śmiech na sali w porównaniu do dzisiejszej płacy minimalnej zwłaszcza lekki stopień bez grupy specjalnej, co to jest zwrot nie całe 600 zł.
  • Odpowiedz