Wykopki narzekające na życie w Polsce zachowują się trochę jak feministki, które narzekają, że faceci są uprzywilejowaną grupą społeczną.
Feministka naturalnie ma na myśli jedynie prezesów firm, wysoko postawionych kierowników itd. bo przecież takiego faceta, który pracuje na magazynie i zarabia mniej niż ona w biurze, to już uważa za podczłowieka.
I tak samo wykopek uwielbia się porównywać do Szwajcarów, Niemców czy Norwegów a resztę świata uważa za podludzi. Śmieszne jest to narzekanie pomimo, że żyje lepiej niż 90% mieszkańców tej planety xD
I nie twierdze, że trzeba spocząć na laurach i nic nie zmieniać, ale nie można przesadzać w drugą stronę nie zauważając tego, że i tak wygrało się w jakiś sposób loterię urodzeniową.
@FireDash: bardzo celna obserwacja. Ale nie zbierzesz wielu plusów, z jakiegoś powodu ludzie wolą nie zauważać że urodzenie się w bezpiecznym i nawet dość dostatnim europejskim kraju to jest przywilej którego nie ma większość ludzi na planecie
@FireDash: wysokie ceny kredytów Wysokie ceny mieszkań Wysokie ceny produktów w sklepach Wysokie ceny energii Jedne z najniższych pensji w europie (gdzie zasiłek socjalny w Niemczech jest chyba wyższy niż
@FireDash: To ze wedlug jakichs statystycznych badan jest tutaj hiper super extra zjawiskowo dobrze to nie znaczy, ze jest tak zajebiscie dla ludzi tu zyjacych i w rzeczywistosci. To ze jakis randomowy ukrainiec czy inny bengalczyk powie, ze tu jest istna ameryka to nie znaczy, ze randomowy robotnik z kolchozu powie to samo. To ze polowa spoleczenstwa nazywa prysznicem plucie i sikanie na ludzi przez rzad to nie znaczy, ze
@joekey: 55% średniej europejskiej, praktycznie najwięcej w historii. Jeszcze 30 lat temu to było około 20% średniej. Skok nieosiągalny dla większości krajów świata. Nieironicznie - tak, to naprawde nieźle.
@FireDash ament. Wykopek sadzi, ze jest "biedny" i nie dociera do?niego, ze w USA wlasnie trwaja demonstracje w celu wprowadzenia publicznej sluzby zdrowia czy edukacji. Czegos, co kazdy Europejczyk ma w abonamencie. Ze pelna lodowka, modne ciuchy, dostep do biezacej wody, parkow, pociagow i silowni na swiezym powietrzu nie jest czyms oczywistym i danym raz na zawsze.
@Pavulon12345: publiczna służba zdrowia to mem a edukacja publiczna w dzisiejszych czasach to też Iks de ale to i tak nie jest za darmo płacisz za to składki i to nieadekwatne do jakości świadczonych usług. Ponadto zwróć uwagę na ceny chociażby paliwa i średnie zarobki w USA
@joekey no zwrocilemi zyjemy lepiej. Sluzba zdrowia zla? No ja mam inne wrazenia po opiece 3 czlonkami rodziny. Moj kolega w zeszlym miesiacu dostal diagnoze onkologiczna, niebawem czeka go operacja w trybie pilnym. W USA mialby wyrok smierci albo bezdomnosc za dlugi. Edukacja - mo jakos sie wyksztalcilem i radze sobie dobrze, moje dzieciaki chodza do szkoly i tez nie widze zapasci. Nie masz zielonego pojecia, o czym mowisz, ewentualnie nie
@Pavulon12345: tak było byłem tym kolegą….edukacje zakończyłem w połowie studiów gdy zdałem sobie sprawę że…z resztą co ja ci będę tłumaczył. Jeśli dobrze się czujesz w Polsce przy obecnych cenach zarobkach etc to ok, ja przebywam na Islandii i jak przyjeżdżam na święta to się dziwie po prostu i to tyle
@FireDash: Nie wiem czym się różni statystyczny Polak od Niemca czy Amerykanina. Ten sam poziom życia. Chodzi do pracy aby opłacić rachunki. Nie głoduje. Kupi sobie na kredyt mieszkanie czy samochód. Od czasu do czasu zabawki jak Iphone...
Feministka naturalnie ma na myśli jedynie prezesów firm, wysoko postawionych kierowników itd. bo przecież takiego faceta, który pracuje na magazynie i zarabia mniej niż ona w biurze, to już uważa za podczłowieka.
I tak samo wykopek uwielbia się porównywać do Szwajcarów, Niemców czy Norwegów a resztę świata uważa za podludzi. Śmieszne jest to narzekanie pomimo, że żyje lepiej niż 90% mieszkańców tej planety xD
I nie twierdze, że trzeba spocząć na laurach i nic nie zmieniać, ale nie można przesadzać w drugą stronę nie zauważając tego, że i tak wygrało się w jakiś sposób loterię urodzeniową.
#polska #swiat #przemysleniazdupy #takaprawda
Ale nie zbierzesz wielu plusów, z jakiegoś powodu ludzie wolą nie zauważać że urodzenie się w bezpiecznym i nawet dość dostatnim europejskim kraju to jest przywilej którego nie ma większość ludzi na planecie
wysokie ceny kredytów
Wysokie ceny mieszkań
Wysokie ceny produktów w sklepach
Wysokie ceny energii
Jedne z najniższych pensji w europie (gdzie zasiłek socjalny w Niemczech jest chyba wyższy niż
To ze jakis randomowy ukrainiec czy inny bengalczyk powie, ze tu jest istna ameryka to nie znaczy, ze randomowy robotnik z kolchozu powie to samo.
To ze polowa spoleczenstwa nazywa prysznicem plucie i sikanie na ludzi przez rzad to nie znaczy, ze
Nieironicznie - tak, to naprawde nieźle.
https://youtu.be/kfH1hxvAN30?feature=shared
https://youtu.be/-B-vASt4xnI?si=O6oA7sO9nyv2RSM3
Wykopek sadzi, ze jest "biedny" i nie dociera do?niego, ze w USA wlasnie trwaja demonstracje w celu wprowadzenia publicznej sluzby zdrowia czy edukacji.
Czegos, co kazdy Europejczyk ma w abonamencie.
Ze pelna lodowka, modne ciuchy, dostep do biezacej wody, parkow, pociagow i silowni na swiezym powietrzu nie jest czyms oczywistym i danym raz na zawsze.
Sluzba zdrowia zla? No ja mam inne wrazenia po opiece 3 czlonkami rodziny.
Moj kolega w zeszlym miesiacu dostal diagnoze onkologiczna, niebawem czeka go operacja w trybie pilnym. W USA mialby wyrok smierci albo bezdomnosc za dlugi.
Edukacja - mo jakos sie wyksztalcilem i radze sobie dobrze, moje dzieciaki chodza do szkoly i tez nie widze zapasci.
Nie masz zielonego pojecia, o czym mowisz, ewentualnie nie