Wpis z mikrobloga

Szukam sobie mieszkania do kupna, a raczej na razie luźno przeglądam oferty, w tym na Otodom. Tam, by wysłać wiadomość z zapytaniem do ogłoszenia, trzeba obowiązkowo podać numer telefonu w formularzu.
Oczywiscie nie mam ochoty się dzielić moim numerem, więc wpisałem losowy 600700800, bo cała komunikacja i tak idzie przez maila.
Często nie dostawałem odpowiedzi na moje zapytania, ale zwalałem to na leniwych pośredników (bo np. chciałem dodatkowe zdjęcia czy adres, a tego pośrednik ci tak łatwo nie da xd).
Dziś pan Grzegorz mnie trochę uświadomił w czym może być problem ( ͡º ͜ʖ͡º)

#nieruchomosci #otodom #rmffm
kaczoor - Szukam sobie mieszkania do kupna, a raczej na razie luźno przeglądam oferty...

źródło: temp_file2283049180758169018

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 310
@czuczer i jak mi przez telefon pokaże zdjęcia? Albo mam dzwonić tylko po to, by uzyskać adres? Przecież to sprawy idealnie na maila. Jak zaczną do mnie dzwonić, to potem będą gadać 15 minut, a ja szanuję swój czas
  • Odpowiedz
  • 450
@kaczoor: Większość sprzedawców woli urabiać Cię przez telefon, a pisanie maili zostawia ślad więc ciężej się wyprzeć ewentualnego wprowadzenia w błąd.
  • Odpowiedz
@kaczoor polecam założyć drugi numer telefonu na takie sprawy, prędzej czy później się przyda. Swoją drogą, tak to patola że trzeba podać numer i nawiązać rozmowę telefoniczną aby poznać tylko lokalizację...
  • Odpowiedz
Albo mam dzwonić tylko po to, by uzyskać adres?

@kaczoor: generalnie tak. Kto jak kto ale pośrednik nie poświęci ci więcej czasu niż musi póki mu nie zapłacisz, a zapłacisz mu tylko gdy poznasz adres. Nie pójdzie zrobić innych zdjęć niż są w ofercie bo mu za to nie płacisz. Jak nie ma zdjęć w ofercie to jest to i tak do kapitalnego remontu lub pośrednik za mało zarobi na tym
  • Odpowiedz
via Android
  • 3
@zimowyporanek podałem fałszywy telefon, ale nie byłem świadomy, że to prawdziwy numer, a do tego do RMF FM. Po prostu śmiesznie wyszło, nikt nie jest zaskoczony. Nie wiem czy sens tego wpisu chyba Cię trochę nie przerósł
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@cecyl pośrednikowi się raczej płaci przy finalizacji transakcji, więc po poznaniu adresu. Więc jeżeli ode mnie (kupującego) też chce prowizje, to niech pracuje i odpowiada na moje pytania
  • Odpowiedz
@kaczoor: Maile są traktowane jak "dowody".
ZAWSZE, ale to ZAWSZE powinno się takie tematy załatwiać pisemnie a w dzisiejszych czasach służą do tego właśnie maile.
  • Odpowiedz
pisanie maili zostawia ślad więc ciężej się wyprzeć ewentualnego wprowadzenia w błąd.

Maile są traktowane jak "dowody"

@Filip3k91: @Jrammy: ja tam wszelkie rozmowy nagrywam. Przydaje się głównie do sprawdzenia na kiedy się umówiłem do dentysty, ale w razie czego będę miał dowód na słowa drugiej strony.
  • Odpowiedz
@matka_boska_w_klapie: w Samsungu zmieniłem region na Izrael i rozmowy nagrywa sam. Do WhatsAppa czy Messengera używam Cube ACR.
Niestety zmiana regionu powoduje, że w kalendarzu piątek mam zaznaczony na niebiesko, a sobotę na czerwono. Ale bardzo szybko do tego przywykłem.
  • Odpowiedz
pośrednikowi się raczej płaci przy finalizacji transakcji, więc po poznaniu adresu. Więc jeżeli ode mnie (kupującego) też chce prowizje, to niech pracuje i odpowiada na moje pytania

@kaczoor: no właśnie dlatego ci nie odpowie. Ma oprocz Ciebie 3 innych polaków, którzy dzwonią i nie musi się męczyć. Ba, jeszcze to Polacy kredytowi więc nie poczują (od razu) 3% prowizji.
  • Odpowiedz