Wpis z mikrobloga

Dlaczego jesteśmy tak bardzo psiarskim krajem?

@Lolenson1888: bo nie ma prawdziwych konsekwencji za to że pies szczeka i uprzykrza życie sąsiadów?

W poprzednim miejscu na 9 mieszkań było 5 psów. I tylko jeden labrador był tak cichy, że przez miesiąc nie wiedziałem, że istnieje.
A z pozostałych 4 szczekaczy tylko sąsiadka pode mną przepraszała i chodziła ze swoim zestresowanym zwierzem do behawiorysty, bo tylko jej do głowy przyszło, że szczekanie wczesnym rankiem
  • Odpowiedz
@Kolegiusz: no kurde, znacznie lepszy od Twojego xD Nie dość że dopasowany 1:1 do tego co Ty napisałeś, to jeszcze pokazujący, że to co napisałeś to głupota.
  • Odpowiedz
@Kolegiusz: ja się nie jaram, tylko stwierdzam że piszesz głupoty i najpotężniejsi ludzie na świecie mają psy. A jak chcesz bez plebiscytów i starsze państwa to Putin i Xi też mają psy, królowa angli też chyba chłopem nie była i nie musiała ze swoimi spać na izbie.
  • Odpowiedz
@Lolenson1888: tak idąc od końca - w domach psy były najczęściej do pilnowania i stróżowania - nawet maluchy. Ale w dużej mierze po prostu większość Polaków jest pro zwierzęca i nie kończy się to na psach i kotach. Ja nie wyobrażam sobie życia bez psa. Towarzystwo zwierząt bardzo dobrze działa na ludzi i mam wrażenie że niejednokrotnie pomagają nam radzić sobie ze stresem czy smutkiem. Znam masę samotnych osób, które
  • Odpowiedz
@ukruszony__kubek: No właśnie szukałem informacji i nie mogę nic znaleźć, ale dałbym sobie rękę uciąć, że oglądałem dokument w TV o Szwajcarii jak się tam żyje, może to już nieaktualne.

edit ChatGPT

W Szwajcarii nie ma jednolitego przepisu dotyczącego obowiązku posiadania dwóch psów w przypadku, gdy jeden pies spędza dużo czasu sam, ale regulacje dotyczące dobrostanu zwierząt mogą różnić się w zależności od
  • Odpowiedz
@lol_cat: Jest podatek od psa, uzależniony od wielkości i rady psa ale mało kto o nim wie i mało kto płaci.

@djtartini1: To zależy od gminy i nie w każdej jest wprowadzone. Np w Warszawie nie ma.
  • Odpowiedz